Μελέτη των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με την χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών (serious games) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Αθανασόπουλος, Χαρίλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών (ΨΕΠ) σαν μέσο διδασκαλίας στις σχολικές αίθουσες, είναι ένα θέμα που κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης των ανεπτυγμένων χωρών. Η παρούσα έρευνα μελετάει απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση ΨΕΠ στα δημοτικά σχολεία, ως προς τους παρακάτω άξονες: Ποιες ήταν οι προσδοκίες και ενδοιασμοί πριν από τη χρήση τους, ποια είναι τα εκπαιδευτικά οφέλη τους για τους μαθητές, ποια είναι τα πρακτικά εμπόδια στην προσπάθεια χρήσης τους, σε ποιο βαθμό μπορούν να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, και τέλος ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού κατά τη χρήση τους. Η έρευνα είναι ποιοτική, και διεξήχθη μέσω προφορικών συνεντεύξεων ημι-δομημένης μορφής, σε δώδεκα (12) εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με εμπειρία σε χρήση ΨΕΠ. Από τις συνεντεύξεις προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι θετικά προσκείμενοι στην χρήση ΨΕΠ στα σχολεία, αφού οι εντυπώσεις που αποκόμισαν από την εμπειρία τους ήταν κατά κανόνα θετικές, κυρίως στο πεδίο της κινητροδότησης των μαθητών, αλλά και της ανάπτυξης της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ τους. Οι αρχικές προσδοκίες τους, που αφορούσαν κυρίως στην πρόσκτηση γνώσεων, επίσης ικανοποιήθηκαν. Οι εκπαιδευτικοί εντοπίζουν κάποια αδύνατα σημεία στον σχεδιασμό των ΨΕΠ, όπως η ελλιπής ανατροφοδότηση και η έλλειψη διαβάθμισης δυσκολίας, ενώ στα πρακτικά εμπόδια που συναντούν ανέφεραν ως σημαντικότερα την ανεπάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την έλλειψη του απαιτούμενου χρόνου για χρήση ΨΕΠ, και την αδυναμία των μαθητών σε κάποιες περιπτώσεις να αντιληφθούν το παιχνίδι σαν μέρος του μαθήματος. Παρόλα αυτά, πιστεύουν ότι μια οργανωμένη καθοδήγηση από τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με την προσωπική τους αναζήτηση πληροφοριών και ανταλλαγή απόψεων, θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη χρήση των ΨΕΠ στις τάξεις τους. Ως προς την δυνατότητα ένταξης των ΨΕΠ στο σχολικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι η χρήση τους θα ήταν ωφέλιμη σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, και θα μπορούσε μάλιστα να γίνει ένα μέσο συνδυασμού και ταυτόχρονης διδασκαλίας διαφορετικών αντικειμένων. Τέλος, ο ρόλος που θεωρούν πιο κατάλληλο για τον εκπαιδευτικό που χρησιμοποιεί τα ΨΕΠ σαν μέσο διδασκαλίας είναι να καθοδηγεί τους μαθητές όσο χρειάζεται, να τους ενθαρρύνει να συνεργάζονται και να τους δίνει την ελευθερία να παίρνουν εκείνοι τις αποφάσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Αριθμός Εισαγωγής: 012222-012223 cd
Keywords: Παιχνίδια υπολογιστών; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή; Ψηφιακό σχολείο; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Σοβαρά παιχνίδια; Εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Μάθηση μέσω του παιχνιδιού; Απόψεις εκπαιδευτικών; Εμπόδια χρήσης ΨΕΠ; Ρόλοι εκπαιδευτικών; Serious games; Games for learning; Primary education; Game-based learning; Teachers' perceptions; Barriers in the use of serious games; Teachers' roles