Η Επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού. Η περίπτωση του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, τα έτη 2011 – 2014 - Αναστασόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Οι Δήμοι, την περίοδο της κρίσης, επέδειξαν ιδιαίτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Κατόρθωσαν και απορρόφησαν μεγάλες περικοπές επιχορηγήσεων, καθώς από το 2009 έως το 2014, αυτές ξεπέρασαν το 60%. Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις αυτές έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές τους δαπάνες, τα ίδια έσοδά τους. Παράλληλα ήταν απ τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που προσέφεραν συνεχώς, στον κρατικό προϋπολογισμό, πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια. Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Μεσσήνης, περιόρισαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους κατά 70%. Η αποτελεσματικότητά τους ξεπέρασε και τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος, καθώς στηρίχθηκε στη χρηστή διαχείριση, στη μείωση της έκθεσης σε πιστοληπτικούς κινδύνους και στην ταμειακή τους εξυγίανση.
Keywords: Δημόσια οικονομικά; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Οικονομικά; Δημοσιονομική προσαρμογή; Επιχορηγήσεις; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δήμος Μεσσήνης; Διαχέιριση