Η Κυβερνητική και η Πολιτική Αποτελεσματικότητα στην Ευρωζώνη. Συγκριτική μελέτη Βορρά-Νότου την περίοδο 2008-2018 - Ζεμπερίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η εργασία έχει ως κύριο θέμα την κυβερνητική αποτελεσματικότητα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα μελετάται η πολιτική αποτελεσματικότητα ως συνισταμένη μιας σειράς κοινωνικό-πολιτικών μεταβλητών, οι οποίες διαμορφώνουν την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Τέλος, η εργασία στοχεύει στην ανίχνευση αν, μέσω αυτών των εννοιών, μπορεί να υποστηριχθεί πως υπάρχει γεωγραφική διαίρεση ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου της Ευρωζώνης. Η μελέτη των υποθέσεων επικεντρώθηκε στην περίοδο 2008-2018. Την περίοδο αυτή η Ευρωζώνη πέρασε μέσα από συμπληγάδες, έφτασε στο σημείο διάλυσης, αλλά κατάφερε να ανταπεξέλθει και να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Η χρονική αυτή περίοδος αλλά και οι ετερόκλητες χώρες που απαρτίζουν την Ευρωζώνη, αποτέλεσαν ένα ιδανικό δείγμα για τον σκοπό της μελέτης. Για την επιλογή δεδομένων, επιλέχθηκαν τρείς από τους έξι Παγκόσμιους Δείκτες Διακυβέρνησης (κράτος δικαίου, πολιτική σταθερότητα και έλεγχος διαφθοράς) μαζί με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης από τον ΟΗΕ, ως ανεξάρτητες μεταβλητές. Ως εξαρτημένη μεταβλητή επιλέχθηκε ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας από τους Παγκόσμιους Δείκτες Διακυβέρνησης. Τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τους παραπάνω οργανισμούς αποτέλεσαν μια χρονοσειρά δεδομένων (panel data) των μεταβλητών με σκοπό να διαφανεί πώς η πολιτική αποτελεσματικότητα επηρέασε την κυβερνητική και αν τελικά οι παράγοντες αυτοί διαφέρουν στη γεωγραφική διαίρεση της Ευρωζώνης. Για τον σκοπό της ποσοτικής ανάλυσης πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις συσχετίσεων, γραμμικές παλινδρομήσεις αλλά και t-test μέσω του λογισμικού SPSS.
Government Effectiveness and Political Efficacy in the Eurozone A North-South comparative study in the period 2008-2018
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Κράτος δικαίου; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Οικονομική πολιτική; Διαφθορά; Κυβερνητική αποτελεσματικότητα; Πολιτική αποτελεσματικότητα; Ευρωζώνη; Ανάλυση δεδομένων