Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση του "Παντοκαφενέ" της Κοιν.Σ.Επ. "Συν- Εργάζομαι" - Ταρίφα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στον ελληνικό χώρο και της συμβολή τους στην απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη και την οικονομία. Στόχος είναι να αναδειχθεί η δυναμικότητα του τομέα και να διερευνηθεί η συνεισφορά του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας την περίοδο της κρίσης. Η προσέγγιση επιτυγχάνεται με την ερευνητική μέθοδο «μελέτη περίπτωσης» Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης. Αρχικά, επιχειρείται να αποσαφηνιστούν οι έννοιες της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών μέσα από ποικίλους ορισμούς και τοποθετήσεις ερευνητών και μελετητών. Επίσης, μελετάται εκτενώς η σύγχρονη νομοθεσία και το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που διέπουν την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας αναλύεται η περίπτωση του “Παντοκαφενέ” της Κοιν.Σ.Επ. “Συν-Εργάζομαι”. Παρουσιάζεται αναλυτικά ο σκοπός του εγχειρήματος, το ιστορικό ίδρυσης, οι δράσεις, και η προσφορά των ιδρυτών στο κοινωνικό σύνολο. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την θεωρητική προσέγγιση ήταν η μελέτη της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας και της νομοθεσίας. Για την μελέτη περίπτωσης, πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα μέσω της συνέντευξης, με τη χρήση ημι-δομημένου ερωτηματολογίου.
Social Economy and Social Entrepreneurship: The case of "Pantokafene" a Social Cooperative Enterprise named "Work Together"
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Κοινωνία των πολιτών