Η συμβολή της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης στην όψιμη εφηβική φάση. Μια έρευνα δράσης στην Γ’ τάξη του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. Άργους. - Αγγελοπούλου, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η αυτοεκτίμηση στην όψιμη εφηβική φάση είναι μια κρίσιμη πτυχή της συναισθηματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης. Πρόκειται για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την αξία τους ως άτομα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την συμπεριφορά, τις αποφάσεις και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την αυτοεκτίμηση είναι ποικίλοι και αξίζουν διερεύνησης εφόσον αποτελεί θεμέλιο για την υγιή ανάπτυξη και την ευημερία των εφήβων. Η παρούσα έρευνα που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δραματική τέχνη και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» είχε στόχο να εξετάσει εάν η Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση ενισχύει την αυτοεκτίμηση των εφήβων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Άργους και το δείγμα αποτέλεσε η ειδικότητα της Γ΄ τάξης «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» που αποτελείται από είκοσι δύο άτομα σε όψιμη εφηβική φάση. Η έρευνα ήταν μικτή και υλοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου. Η ποσοτική έρευνα περιελάμβανε ερωτηματολόγιο και η ποιοτική δώδεκα διδακτικές παρεμβάσεις. Στο ποσοτικό μέρος χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Self- Liking/Self Competence Scale (SLCS-R) των Tafarodi και Swann (2001:31,653-673), σε πενταβάθμια κλίμακα Likert το οποίο συμπληρώθηκε από τους 22 μαθητές πριν και μετά τις παρεμβάσεις. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια επεξεργάστηκαν με το στατιστικό λογισμικό διαχειριστικών και αναλυτικών διαδικασιών IBM SPSS 29.0. Στο ποιοτικό μέρος χρησιμοποιήθηκε το ημερολόγιο καταγραφής της ερευνήτριας, τα γραπτά τεκμήρια των συμμετεχόντων, η συμμετοχική παρατήρηση και το ημερολόγιο του κριτικού φίλου. Οι δώδεκα διδακτικές παρεμβάσεις χωρίστηκαν σε τρεις κύκλους ανάλογα με το ερευνητικό ερώτημα που εξεταζόταν και πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του κριτικού φίλου στον χώρο του σχολείου. Τα αποτελέσματα της ποσοτικής δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ενώ στην ποιοτική παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στα ερευνητικά ερωτήματα που είχαν τεθεί για την αυτοαρεστότητα και την αυτεπάρκεια.
The contribution of drama in education to the enhancement of self-esteem in late adolescence. An action research study conducted in the 3rd grade of the Model Vocational High School of Argos.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Έρευνα δράσης; Αυτοεκτίμηση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Έφηβοι; Παρέμβαση; Συναισθηματική έκφραση; Ψυχολογία; Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση; αυτοεκτίμηση στην όψιμη εφηβική φάση; έρευνα δράσης; ενίσχυση αυτοεκτίμησης