Η ληστοκρατία στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα - Τζαμουράνη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η ληστεία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα αποτέλεσε σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, συνδεδεμένο με την κρατική αδυναμία, την περιθωριοποίηση και τις κοινωνικές ανισότητες. Η απουσία ισχυρού κράτους, οι δύσβατες περιοχές και η αποτυχία ελέγχου της υπαίθρου ευνόησαν την ανάπτυξη ληστρικών ομάδων. Πολλοί ληστές απέκτησαν πολιτικές διασυνδέσεις και παρουσιάστηκαν ως λαϊκοί ήρωες, αντιδρώντας σε κοινωνικές αδικίες και κρατική αυθαιρεσία. Οι απόπειρες του κράτους να τους ενσωματώσει απέτυχαν, καθώς η ληστεία λειτουργούσε και ως μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας, με βαθιές ρίζες στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της εποχής και στην εθνική ανασφάλεια
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ληστές και κλέφτες -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Ληστοκρατία; Πολιτικό τοπίο; Δίκτυα συνεργασίας; Πρακτική απαγωγών; Καταστολή; Κοινωνική υποστήριξη; Piracy; Political landscape; Cooperation networks; Kidnapping practice; Repression; Social support