Η επιχειρηματικότητα από ανέργους στην Ελλάδα. Μελέτη των προγραμμάτων επιχορήγησης του ΟΑΕΔ που υλοποιήθηκαν την προγραμματική περίοδο 2007-2013 - Κίζυλη, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται το θέμα της επιχειρηματικότητας από ανέργους στην Ελλάδα, μέσω της μελέτης των προγραμμάτων επιχορήγησης του ΟΑΕΔ που υλοποιήθηκαν στην προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο, εξετάζεται η έννοια και τα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, τα προγράμματα επιχορήγησης που υλοποίησε ο Ο.Α.Ε.Δ. κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, η σύνταξη και εφαρμογή του ερευνητικού εργαλείου, ο αριθμός των συλλεχθέντων ερωτηματολογίων και ο τρόπος στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων. Στο τρίτο κεφάλαιο, που αποτελεί το ερευνητικό μέρος της εργασίας, γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου σε δείγμα εξακοσίων τριάντα αυταπασχολουμένων, που συμμετείχαν στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του Ο.Α.Ε.Δ. Στο ερωτηματολόγιο, εξετάζεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, τα χαρακτηριστικά των ιδρυτών, η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρατίθενται τα συμπεράσματα της έρευνας καθώς και οι προτάσεις περαιτέρω βελτίωσης των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προκειμένου αυτά να γίνουν πιο αποτελεσματικά και στοχευμένα.
Entrepreneurship by unemployed people in Greece. Study of the OAED grant programs implemented in the 2007-2013 programming period
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Ανεργία--Ελλάδα; Απασχόληση--Ελλάδα; Αγορά εργασίας; Επιχειρηματικότητα; Ανεργία; Προγράμματα επιχορήγησης; ΟΑΕΔ