Παράγοντες ριζοσπαστικοποίησης. Συγκριτική ανάλυση ατομικής και ομαδικής ριζοσπαστικοποίησης. Οι περιπτώσεις: Boston Marathon Bombing και του Hamburg Cell. - Κόκκαλης, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του πολυεπίπεδου φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης ως μονοπάτι προς την τρομοκρατία, και ειδικότερα της ατομικής και ομαδικής ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καθοριστεί ποιο από τα δύο είδη οδηγεί σε επικινδυνότερο είδος τρομοκρατίας. Αναλύεται η διαδικάσία της ριζοσπαστικοποίησης υπό το πρίσμα των παραγόντων ριζοσπαστικοποίησης και εξετάζεται κατά πόσο αλλάζει το είδος της τρομοκρατίας όταν αλλάζει και το είδος της ριζοσπαστικοποίησης. Προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος της εργασίας, πραγματοποιείται ανάλυση δύο περιπτώσεων ριζοσπαστικοποίησης και εξετάζονται οι κίνδυνοι που παράγονται μέσα από αυτές. Στη συνέχεια, με τη χρήση εργαλειών διαχείρισης διακινδύνευσης (Risk Matrix, Event Tree Analysis) αναλύονται οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που παράγονται. Στα ευρήματα, καταγράφεται η διαπίστωση πως πράγματι αλλάζει το είδος της τρομοκρατίας όταν αλλάζει το είδος της ριζοσπαστικοποίησης. Επίσης στα ευρήματα, συγκαταλέγεται η διαπίστωση πως η ομαδική ριζοσπαστικοποίηση είναι πιο επικίνδυνη από την ατομική. Επίσης, τα μέτρα αντιμετώπισης που επιλέγει το κράτος για την διαχείριση του φαινομένου επηρεάζουν την πορεία της ριζοσπαστικοποίησης. Για παράδειγμα, εάν το κράτος αντιμετωπίσει εγκαίρως το ενδεχόμενο ένταξης ενός ριζοσπαστικοποιημένου ατόμου σε τρομοκρατική ομάδα, τότε είναι πιθανό το άτομο αυτό να συνεχίσει την δράση του ως «μοναχικός λύκος».
Factors of radicalization. A comparative analysis of "lone wolfe" terrorism and group terrorism. The cases of: Boston Marathon Bombing and Hamburg Cell.
Keywords: Ριζοσπαστικοποίηση; Τρομοκρατία; Βία; Ριζοσπαστικοποίηση, τρομοκρατία, μοναχικός λύκος; Ριζοσπαστικοποίηση; Τρομοκρατία; Μοναχικός λύκος