Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των Ελλήνων ελίτ αθλητών/τριών και οι προοπτικές τους για επαγγελματική αποκατάσταση μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας - Μηνούδης, Βασίλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του εκπαιδευτικού υποβάθρου των Ελλήνων ελίτ αθλητών/τριών και οι προοπτικές τους για επαγγελματική αποκατάσταση μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Βασικός στόχος ήταν η διερεύνηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και εμπλοκής των αθλητών/τριών σε δράσεις Διπλής Σταδιοδρομίας (Dual Career) με σκοπό την προετοιμασίας τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του δομημένου ερωτηματολογίου, το οποίο δόθηκε σε ένα δείγμα ευκολίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 229 Έλληνες αθλητές της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών και γυναικών της πετοσφαίρισης, της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών της υδατοσφαίρισης και της καλαθοσφαίρισης, καθώς και επίλεκτοι αθλητές – στρατεύσιμοι που υπηρέτησαν την θητεία τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 21.0. και χρησιμοποιήθηκαν κλασσικές στατιστικές μέθοδοι ανάλυσης (ανάλυση κατανομών συχνοτήτων, crossbulation και ανάλυση συσχετίσεων με το κριτήριο χ2). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί αθλητές/τριές δεν προετοιμάζονται για το μέλλον διότι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και δεν έχουν καθοδήγηση, ενώ ταυτόχρονα οι παροχές από την Πολιτεία δεν επαρκούν. Ένας χρήσιμος και αποδοτικός τρόπος για την προετοιμασία των αθλητών για τη μετάβαση τους μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας είναι η δημιουργία ενός προγράμματος προετοιμασίας-εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, που θα δίνει έμφαση στην ενίσχυση των προσωπικών δεξιοτήτων του ατόμου, την επαγγελματική συμβουλευτική και κατάρτιση επαγγελματικού σχεδίου δράσης, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να περιλαμβάνει ενίσχυση των προπονητικών δεξιοτήτων του ατόμου, ψυχολογική υποστήριξη και δυνατότητες πρακτικής ή εθελοντικής άσκησης και εργασίας με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Ο πλέον ενδεδειγμένος φορέας για την διοργάνωση ενός τέτοιου προγράμματος είναι ο αντίστοιχος Σύνδεσμος Αθλητών του εκάστοτε αθλήματος ενασχόλησης του αθλητή.
The educational background of elite Greek athletes and their perspectives for vocational rehabilitation after the end of their sporting career
Keywords: Επαγγελματικός αθλητισμός; Επαγγελματική αποκατάσταση; Professional sports; Vocational rehabilitation; Διπλή Σταδιοδρομία; Ελίτ ή επαγγελματίας αθλητής; Μετάβαση; Dual Career; Elite Athlete; Transition