Εργασιακή εξουθένωση στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ - Καραπιπέρης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κοινωνικές Διακρίσεις, Μετανάστευση και Ιδιότητα του Πολίτη» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται με την εργασιακή εμπειρία μακροχρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης – burn out – η οποία προκαλείται από υπερβολικό και χρόνιο stress. Συγκεκριμένα, διερευνά την ύπαρξη ή μη του εν λόγω φαινομένου στον επαγγελματικό κλάδο των Ελλήνων Αστυνομικών, στην αναγνώριση των παραγόντων που συντελούν στην εργασιακή εξουθένωση καθώς και στην επίδραση αυτής στη γενικότερη επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ερευνώμενων. Για τη διεκπεραίωση της παρούσας έρευνας, ως εργαλείο χρησιμοποιήθηκε η ελεύθερη ημιδομημένη συνέντευξη μέσω της δημιουργίας δεκαεννέα ερωτήσεων ανοιχτού τύπου και της ανάλυσης τεσσάρων θεματικών αξόνων. Το δείγμα συλλέχθηκε με τη μέθοδο της βολικής δειγματοληψίας και αποτελείται από εφτά ενεργούς επαγγελματίες στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι και των δύο φύλων. Οι τέσσερις εξ αυτών δραστηριοποιούνται στην Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης - ΔΙ.ΑΣ - ενώ οι υπόλοιποι τρεις ερευνώμενοι, στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων. Η διαφορετικότητα αυτή των υπηρεσιών, εμπλούτισε θετικά τα ερευνητικά αποτελέσματα. Από την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων παρατηρήθηκε ότι η σταδιακή απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας αποτελεί βοηθητικό παράγοντα διαχείρισης του εργασιακού άγχους, ενώ το υγιές οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον λειτουργεί αναπλαισιωτικά στις αρνητικές εργασιακές συνθήκες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της διαφοροποίησης των δύο φύλων ως προς τους επιβαρυντικούς παράγοντες που ωθούν στην εμφάνιση του εργασιακού burn out, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε πως οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης άγχους που διακρίθηκαν, εντοπίζονται κυρίως σε οργανωτικής φύσεως δομές παρά αστυνομικές εργασίες και καθήκοντα. Η πληθώρα των ερευνητικών ευρημάτων ευνοεί την περαιτέρω εμβάθυνση και ανάλυση του εν λόγω θέματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 012250-012251 cd
Keywords: Εργασία -- Ψυχολογικές απόψεις; Εξάντληση (Ψυχολογία); Εργασιακό άγχος; Εργασιακή ικανοποίηση; Εργασιακή εξουθένωση; Πνευματική εξάντληση; Αστυνομία; Burn out; Mental exhaustion; Police