The OECD as an arbiter of regulation in early childhood education and care policies: recontextualizations of quality assessment technologies in Greece in times of Austerity - Καλογεράκης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Το πεδίο της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας (ΠΕΦ) υπόκειται σε διαρκώς μεταβαλλόμενη και εντεινόμενη ρύθμιση εντός και εκτός Ευρώπης σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα πρότυπα της ποιότητας. Η εμφατική προτροπή για διασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας συμβάλλει στην κυριαρχία των ιδεών που προωθούν τη στροφή από τους γραφειοκρατικούς προς τους μηχανισμούς της αγοράς. Στην εποχή που η τυποποίηση αναδεικνύεται σε βασικό μέσο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος προωθητής των βέλτιστων πρακτικών και των προτύπων ποιότητας μεταξύ των εθνικών κρατών και των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων. Στην παρούσα διατριβή μελετάται η αναπλαισίωση της έννοιας της ποιότητας - όπως αυτή προωθείται από τον ΟΟΣΑ - και της αυτονομίας στην ελληνική δημοτική ΠΕΦ. Ειδικότερα διερευνήθηκαν οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στη σχετική συζήτηση καθώς επίσης και οι εξελίξεις των διαδικασιών διακυβέρνησης και ρύθμισης με πιθανές επιπτώσεις στη μελλοντική κατεύθυνση της ΠΕΦ. Με βάση τη μελέτη της κριτικής βιβλιογραφίας, την ανάλυση του εργαλείου ρύθμισης του ΟΟΣΑ για την ΠΕΦ και τα δεδομένα από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια των υπευθύνων για τη δημοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντιδα, η παρούσα μελέτη δείχνει την αναδυόμενη πολυμορφία όσον αφορά όχι μόνο τη φύση της ΠΕΦ, αλλά και τις έννοιες της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΠΕΦ στη χώρα. Πράγματι, ενώ μια από τις μετατοπίσεις των πολιτικών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ συνίσταται στη μετάθεση της ΠΕΦ στο «χαρτοφυλάκιο» της εκπαίδευσης, παρατηρούμε προβληματισμούς σχετικά με την εντατικοποίηση των αναγκών φροντίδας - που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη κρίση. Όσον αφορά την αυτονομία όσων εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών, καταδεικνύεται μια συνεχής διαπραγμάτευση μεταξύ τοπικών και κεντρικών κρατικών φορέων, ακριβώς γύρω από τον χώρο στον οποίο οι πρώτοι θα μπορούσαν να δράσουν αυτόνομα - μια επικάλυψη και ένας ασαφής συνδυασμός κρατικού ελέγχου και τοπικής αυτονομίας. Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα διακυβέρνησης που προκύπτει από αυτή τη διατριβή είναι η πιθανότητα ενσωμάτωσης της ΠΕΦ στην υποχρεωτική εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, οδηγώντας έτσι σε νέες μορφές δια - κυβέρνησης. Η έρευνα αυτή δεν εκλαμβάνει την κυρίαρχη ατζέντα του ΟΟΣΑ για την ποιότητα της ΠΕΦ ως μία δεδομένη πραγματικότητα, αλλά την προσεγγίζει κριτικά ως παιδαγωγικό μηχανισμό που διαμορφώνει ταυτότητες και ορίζει ποια είναι - ή ποια πρέπει να είναι - η ποιότητα στην ΠΕΦ.
Αριθμός Εισαγωγής: 012450-012451 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα