Διαχείριση ανθρώπινου παράγοντα στην απειλή της βιομηχανικής κατασκοπείας σύμφωνα με το ISO 31000:2009 - Λατζανάκης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ραγδαία τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη, η ανάγκη για οικονομική κυριαρχία αποτελεί το βασικό στοιχείο που καθορίζει την επιβίωση μίας επιχείρησης. Αποτέλεσμα αυτού του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος αποτελεί το φαινόμενο άσκησης βιομηχανικής κατασκοπείας μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις υποκλέπτουν πληροφορίες από τους ανταγωνιστές τους ώστε να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχουν σε κάποιο τομέα. Ως αποτέλεσμα, καμία επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβει ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την απώλεια των στοιχείων αξίας της. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιείται το πρότυπο ISO31000:2009 με βάση το οποίο προσδιορίζεται ο κίνδυνος της βιομηχανικής κατασκοπείας. Τα μέσα τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν είναι ποικίλα, ωστόσο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανάλυση της επίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα και τα φαινόμενα υποκλοπής εταιρικών μυστικών είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς δρώντες οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις διαβαθμισμένες πληροφορίες της επιχείρησης. Τέλος, στο πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου της βιομηχανικής κατασκοπείας χρησιμοποιείται η Διαδικασία Αναλυτικής Ιεράρχησης (AHP) ως μέθοδος ταξινόμησης των εργαζομένων της επιχείρησης ανάλογα με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά όσον αφορά την πιθανότητα υποκλοπής ή αποκάλυψης διαβαθμισμένων πληροφοριών και προτείνεται μία λίστα ελέγχου και αυτοαξιολόγησης των διαδικασιών χειρισμού του κινδύνου.
Managng human factor in the threat of industrial espionage according to ISO 31000:2009
Keywords: Κατασκοπεία; Βιομηχανική κατασκοπεία; Βιομηχανική κατασκοπεία; Στοιχεία αξίας; Διαχείριση κινδύνου; Ασφάλεια