4η Βιομηχανική Επανάσταση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης - Η μετάβαση στο «έξυπνο» κράτος - Τριανταφύλλου, Ασπασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η περίοδος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που διανύουμε, χαρακτηρίζεται και ως δεύτερη ψηφιακή επανάσταση σε συνέχεια της πρώτης, που έλαβε χώρα κατά την 3η βιομηχανική επανάσταση. Η τεράστια ανάπτυξη των νέων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών, επέφερε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής. Παράλληλα, διευκόλυνε μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, όπου επιπλέον, η επιρροή θεωριών και πρακτικών διαχείρισης του ιδιωτικού τομέα, οδήγησαν στην υιοθέτηση του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ, που επαναπροσδιόρησε τον τρόπο λειτουργίας των κυβερνήσεων, καθώς και τη σχέση τους με τους πολίτες. Με τη συμβολή των ΤΠΕ και επίκεντρο τον πολίτη, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε πολλά κράτη μια νέα μορφή διακυβέρνησης, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-governance), που εκφράζεται μέσω της βελτιωμένης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και την παροχή βελτιωμένων ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις (e-government), στοιχεία τα οποία προσδίδουν «δημόσια αξία» στο έργο της και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, μέσω εργαλείων ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή τη μετάβαση από τον παραδοσιακό τρόπο διακυβέρνησης, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-Governance) και το «έξυπνο» κράτος. Παρακολουθώντας τις σχετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζει στα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στην προσπάθεια της χώρας για εκσυγχρονισμό και εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, ενώ παρουσιάζει επίσης τους παράγοντες που μπορούν να διασφαλίσουν την επιτυχία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την εφαρμογή τους, όπως και τις προοπτικές για το μέλλον της.
4th Industrial Revolution and Digital Transformation in Greek Public Administration – The transition to the “smart” state
Αρ. Εισ.: 51 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Τεχνολογικές καινοτομίες -- Διοίκηση και οργάνωση; Οργανισμοί -- Τεχνολογικές καινοτομίες; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Digital transformation; 4η Βιομηχανική επανάσταση; 4th Industrial revolution; Δημόσια διοίκηση; Public administration; E-Government; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; «Έξυπνο» κράτος; "Smart" state