Ο έλεγχος επίδοσης των ΟΤΑ α΄ βαθμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Ένα υπόδειγμα συγκριτικής αξιολόγησης για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των δήμων - Πατάπη, Ιωάννα-Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στο δημόσιο τομέα οι έννοιες αποστολή, στόχοι, απόδοση έχουν διαφορετική σημασία από ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η επίδοση ή απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών μετράται μέσω της οικονομικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας που δε μπορούν να αποδοθούν μόνο μέσω των χρηματοοικονομικών δεικτών. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να προτείνει μια μέθοδο ελέγχου της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της ελληνικής επικράτειας μέσω της συγκριτικής αξιολόγησης. Με εργαλείο τη μέθοδο της Balanied Sioreiard (BSC), κατάλληλα προσαρμοσμένης, η μελέτη αναπτύσσει συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης στους βασικούς τομείς των οργανισμών αυτών. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της ταξινόμησης, οι δήμοι κατηγοριοποιούνται σε δέκα ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά. Ο έλεγχος επίδοσης επιτυγχάνεται μέσω συγκριτικής αξιολόγησης της υπό εξέταση τοπικής αρχής με τα αποτελέσματα της ομάδας στην οποία ανήκει. Η αξία της μελέτης έγκειται στην ικανότητά της να προτείνει μια ολοκληρωμένη μέθοδο ελέγχου επίδοσης για τους δήμους, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Performance audit on Greek municipalities: A benchmark model for assessing the efficiency and effectiveness of local government authorities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ελεγκτικό συνέδριο; Αξιολόγηση; Αποδοτικότητα; Αποτελεσματικότητα