Πλούσιοι και Φτωχοί: Ο σοσιαλισμός στη σκέψη του Ξενόπουλου - Ρηγοπούλου, Φλώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση του σοσιαλισμού στο έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου (1867-1951) και συγκεκριμένα στο δημοφιλές μυθιστόρημα κοινωνικού ενδιαφέροντος Πλούσιοι και φτωχοί (1926). Η εργασία συνίσταται σε δύο κεφάλαια. Αρχικά, παρουσιάζουμε ευσύνοπτα τα απαραίτητα βιο-εργογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, δίνοντας έμφαση στο φιλοσοφικό υπόβαθρο σκέψης και γραφής του λογοτέχνη. Ύστερα, επιχειρείται η προσέγγιση της τριλογίας συνολικά (Πλούσιοι και φτωχοί, Τίμιοι και άτιμοι, Τυχεροί και άτυχοι) υπό το πρίσμα των θέσεων του σοσιαλισμού ως φιλοσοφίας. Συγκεκριμένα, επικεντρωνόμαστε στην πλοκή και στους ήρωες των τριών μυθιστορημάτων, στα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε τις σοσιαλιστικές καταβολές του συγγραφέα. Επιπροσθέτως, εξετάζουμε ζητήματα φιλοσοφικής και κοινωνικής υφής, όπως η ηθική το δίκαιο και η τύχη, κάτω από τη σκοπιά του σοσιαλισμού και της συναφούς θεματολογίας. Τέλος, στα συμπεράσματα της εργασίας, φιλοδοξούμε να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τη σοσιαλιστική σκέψη του Ξενόπουλου ως στάση ζωής.
Keywords: Ξενόπουλος, Γρηγόριος , 1867-1951 -- Ερμηνεία και κριτική; Ξενόπουλος, Γρηγόριος , 1867-1951. Πλούσιοι και φτωχοί; Σοσιαλισμός στη λογοτεχνία; Ελληνική λογοτεχνία, Σύγχρονη -- Ερμηνεία και κριτική; Ξενόπουλος; Ουτοπικός σοσιαλισμός; Σοσιαλισμός; Θετικισμός; Πλούσιοι και Φτωχοί; Xenopoulos; Utopian socialism; Socialism; Positivism; Rich and Poor