Οικονομική κρίση & επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο. Η περίπτωση της Ελλαδας. - Καλογιάννη, Δόμνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ο τουρισμός σχετίζονται στενά, καθώς ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και έχει επηρεαστεί τόσο από την κρίση όσο και από τις προσπάθειες ανάκαμψης. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η Ελλάδα βίωσε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η χώρα χρεοκόπησε και υποχρεώθηκε να υποστεί διάφορα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, αυξήσεων φόρων και μείωσης των δαπανών σε πολλούς τομείς. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο τουρισμός παρέμεινε ένας σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει μια πλούσια κληρονομιά σε ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά, που την καθιστά έναν δημοφιλές τουριστικό προορισμό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η χώρα προσπάθησε να ενισχύσει τον τουρισμό ως έναν τομέα που μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι προσπάθειες περιλάμβαναν την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό με διάφορες καμπάνιες marketing, τη βελτίωση των υποδομών και την προσφορά διαφόρων κινήτρων για τους τουρίστες. Επιπλέον, η ανάπτυξη του τουρισμού ενίσχυσε τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας. Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τουρισμός επλήγη σοβαρά λόγω της περιοριστικής κινητικότητας και των αναστολών ταξιδίων. Η Ελλάδα προσπάθησε να διαχειριστεί την κατάσταση με περιοριστικά μέτρα και να ξεκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια, μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού και προτάσεων για την αποφυγή της διάδοσης του ιού. Ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία, αλλά η εξάρτηση από αυτόν τον τομέα επιφέρει και ορισμένους κινδύνους, όπως τις αρνητικές επιπτώσεις που πιθανόν να προέλθουν από παγκόσμιες κρίσεις και προβλήματα.
Μ.Δ.Ε. 448
Keywords: Οικονομικές κρίσεις; impacts - Ελλάδα, 2007; Τουρισμός - Πληροφορική; Τουρισμός - Τεχνολογία της πληροφορίας; Τουρισμός - Λογισμικό; Financial crises; Impact - Greece, 2007; Tourism - Information technology; Tourism - Software; Τουρισμός