Από την Αρχαία Μεσσήνη στην Ανδανία: Προβολή και Ανάδειξη της μνήμης της περιοχής - Λαμπροπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την προβολή και ανάδειξη της μνήμης μιας περιοχής που αποτέλεσε το λίκνο της διαμόρφωσης της συνείδησης και της ταυτότητας των Μεσσηνίων στον ρου της ιστορίας τους, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας με ενδεικτικές νύξεις και αναφορές στα νεότερα χρόνια αλλά και στο σήμερα. Γύρω από μία σημαντική θρησκευτική γιορτή, τα Μυστήρια της Ανδανίας, στήνεται μία πολιτιστική διαδρομή που συνδέει τα δύο άλλοτε σημαντικότερα μυθολογικά, ιστορικά , πολιτικά και πολιτιστικά κέντρα της μεσσηνιακής επικράτειας, τη Μεσσήνη και την Ανδανία. Στο πλαίσιο αυτής της διαδρομής, που ακολουθεί τα βήματα του Παυσανία αλλά και τα ίχνη της ιεράς πομπής των Μεσσηνίων, από την ιστορική πρωτεύουσα Μεσσήνη στο λατρευτικό κέντρο της παλαιάς πρωτεύουσας Ανδανίας, σε μία προσπάθεια επανασύνδεσης με τα παρελθόν τους αλλά και επικαιροποίησης της σχέσης τους με τις παλαιές λατρείες και τα ιερά τους, περιηγούμαστε την περιοχή και τους ενδιάμεσους σταθμούς της. Μέσα από τα μνημεία της εν λόγω διαδρομής και της ευρύτερης περιοχής, παρακολουθούμε τα εξελικτικά στάδια της πολιτισμικής και ιστορικής μνήμης καθώς και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της «εθνικής» συνείδησης και ταυτότητας του μεσσηνιακού λαού. Ταυτόχρονα, με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, αναπόσπαστα δεμένου με τα μνημεία του αλλά και με τα ζώσα-δρώντα έμψυχα στοιχεία του (υποκείμενα) επιχειρείται μία προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης του θέματος με τη χρήση ενδεικτικών συνεντεύξεων από τους κατοίκους της περιοχής. Σημαντικός στόχος και τελικό ζητούμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η προβολή των πολιτιστικών αξιών της περιοχής και η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητάς της οι οποίες αποτελούν καθοριστικό μοχλό για την άνοδο της τοπικής οικονομίας της περιοχής.
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Συλλογική μνήμη -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός) -- Ιστορία; Μεσσήνη (Αρχαία πόλη) -- Ελλάδα -- Ιστορία; Ανδανία (Αρχαία πόλη) -- Ελλάδα -- Ιστορία; Αρχαία Μεσσήνη; Ανδανία; Προβολή μνήμης; Ανάδειξη μνήμης