Εσωτερικό Έλεγχο στη Ελληνική Δημόσια Διοίκηση κατά τα Διεθνή Πρότυπα - Κιούλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί η εφαρμογή των προτύπων εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα η εφαρμογή των νέων προτύπων εσωτερικού ελέγχου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Για την εκπόνηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος με προσωπικές συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με έξι εσωτερικούς ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε.. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως τα νέα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου μπορούν να παράσχουν προστιθέμενη αξία στον οργανισμό, επιφέροντας σημαντικά οφέλη σε επίπεδο διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό. Ειδικότερα, τα οφέλη που προσδιορίστηκαν αφορούν την οικονομική αποδοτικότητα του οργανισμού, την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του ως αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας διοίκησης, την καλύτερη διαχείριση κινδύνων, την ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας, καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Εντοπίστηκαν όμως και προκλήσεις που άπτονται της ύπαρξης της κατάλληλης και επαρκούς τεχνολογίας και κυρίως εκπαίδευσης του προσωπικού, της επάρκειας των απαιτούμενων πόρων, της προσαρμογής των διαδικασιών και της προθυμίας των στελεχών να εφαρμόσουν αυτά τα πρότυπα, της διαχείρισης των αποτελεσμάτων και της ύπαρξη κατάλληλων μεθοδολογιών παρακολούθησης της εφαρμογής και αξιολόγησης αυτής. Συνεπώς διαπιστώνεται η αναγκαιότητα παροχής επαρκούς εκπαίδευσης στα στελέχη της Α.Α.Δ.Ε., η παροχή ανατροφοδότησης, η δημιουργία μίας κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων, η διαμόρφωση μίας συνολικής ρεαλιστικής στρατηγικής με ευθυγράμμιση των προτύπων με τις λειτουργίες του οργανισμού και συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, αλλά και η επικοινωνία των αποτελεσμάτων στους φορολογούμενους.
Internal Audit in the Greek Public Administration according to International Standards
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Εσωτερικός έλεγχος; Διεθνή πρότυπα; Δημόσια διοίκηση