Ηλεκτρονική Δημόσια Διοίκηση: Περίπτωση Ελλάδας σε σύγκριση με την Ευρώπη - Μοσχοπούλου, Στεργιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
H παγκόσμια επανάσταση στον τομέα των τεχνολογιών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών είναι γεγονός. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την αξία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της παροχής κυβερνητικών υπηρεσιών, να απλοποιήσει τη συμμόρφωση με τους κυβερνητικούς κανονισμούς, να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να αποφέρει εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την ίδια την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι διαχειριστές προσπαθούν να υιοθετήσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε χώρες σε όλο τον κόσμο από τις πλέον ανεπτυγμένες έως τις λιγότερο ανεπτυγμένες. Έρευνες έχουν δείξει πως μετά την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις ανεπτυγμένες χώρες απέδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας ουσιαστικής στρατηγικής διείσδυσης των ΤΠΕ στη Δημόσια Διοίκηση υποστηρίζουν τα συμφέροντα των απλών πολιτών και των ιδιωτικών υπηρεσιών διότι με την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Σκοπός της εργασίας είναι να αναλυθεί ο ορισμός της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογικών συστημάτων και στη συνέχεια να αναλυθεί η περίπτωση της Ελλάδας σε σύγκριση με τα βέλτιστα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών με βάση το ψηφιακό θεματολόγιο της Ευρώπης.
Electronic Public Administration: Greece's Case Compared to Europe
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση; Ψηφιακό θεματολόγιο; Τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών