Η μελέτη της στρατηγικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους ηγέτες του 20ού αιώνα: Η αξία της Ιστορίας - Μίκροβας, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε αήττητος. Η ασύλληπτη για τα μέτρα της εποχής δύναμη που με τον καιρό αποκτούσε, δεν τον εμπόδισε να μείνει πρακτικός και εύστοχος στις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές επιλογές του μέχρι τέλους. Συγκρίνοντας τις πολιτικές και πολεμικές στρατηγικές των ηγετών του Β.Π.Π. με αυτές του Μέγα Αλέξανδρου, θα εντοπίσουμε ίσως πολλές διαφορές και ιδιαίτερα από την πλευρά των Κεντρικών Δυνάμεων. Κάνοντας αυτή τη σύγκριση, θα έχουμε ένα παραπάνω λόγο να υποθέσουμε, πως όσοι καθόρισαν την πορεία και την έκβαση αυτού του Πολέμου, θα μπορούσαν να διδαχθούν πολλά από την πορεία του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Keywords: Αλέξανδρος -- ο Μέγας , 356-323 π.Χ.; Αλέξανδρος -- ο Μέγας , 356-323 π.Χ. -- Επίδραση; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945; Μέγας Αλέξανδρος; Η αξία της ιστορίας; Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος; Συμμαχικές Δυνάμεις; Δυνάμεις του Άξονα; Γενικός Διοικητής; Αυτοκρατορία; Διοικητική Μέριμνα; Alexander the Great; The value of history; Second World War; Allied Forces; Axis forces; Commander-in-Chief; Empire; Logistics