Η Έννομη Προστασία του Ν. 4412/2016 και οι Πρόσφατες Νομολογιακές Εξελίξεις - Κορλού, Θωμαΐς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Κάθε οικονομικός φορέας που διεκδικεί την ανάθεση μιας δημόσιας σύμβασης υπό καθεστώς διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης δικαιούται έγκαιρης και αποτελεσματικής έννομης προστασίας τόσο στο πεδίο ελέγχου των πράξεων ή παραλείψεων των συνδιαγωνιζομένων όσο και στο πεδίο ελέγχου των πράξεων ή παραλείψεων της αναθέτουσας αρχής. Με το Ν. 4412/2016 θεσπίζεται ένα διαφορετικό σύστημα έννομης προστασίας για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται κατά την διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και θεσμοθετείται μεταξύ άλλων για πρώτη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης των Προδικαστικών Προσφυγών που στόχο έχει την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των διαφορών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος της έννομης προστασίας και την αποφόρτιση των Δικαστηρίων. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αναδείξει την εφαρμογή στην πράξη αυτού του νέου συστήματος έννομης προστασίας όπως αυτό έχει αποτυπωθεί μέσα από τις αποφάσεις της ΑΕΠΠ και των αρμόδιων δικαστηρίων με στόχο να καταγράψει την κρατούσα νομολογία επί ζητημάτων που απασχολούν συχνά τις αναθέτουσες αρχές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο της διαγωνιστικής διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων, η εφαρμογή της οποίας θα βελτιώσει και θα διασφαλίσει στις αναθέτουσες αρχές την τήρηση της νομιμότητας στις διαδικασίες αυτές, την πρόοδο και ταχεία διεκπεραίωση τους και επί τω τέλει την έγκαιρη και νόμιμη ολοκλήρωση ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης.
Keywords: έννομη προστασία; δημόσιες συμβάσεις; Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών; 4412/2016