Ο Χωρικός Σχεδιασμός στη νεότερη Ελλάδα. Φάσεις και Αντιφάσεις. Μελέτη περίπτωσης: Ρόδος & Δωδεκάνησα. Xωρικές ρυθμίσεις και αρρυθμίες. Αναζητώντας το μίτο της Αριάδνης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Βενέρης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία στοχεύει στο να φωτίσει τις πτυχές της διαχρονικής πορείας του χωρικού σχεδιασμού της χώρας ως συνιστώσα της αναπτυξιακής διαδικασίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, εξετάζεται και αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο του σχεδιασμού από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους (1830) μέχρι σήμερα, συναρτάται με τις γενικότερες εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εν γένει αναπτυξιακό επίπεδο τόσο της χώρας όσο και της Ε.Ε και αναλύεται συγκριτικά. Με βάση αυτό το υπόβαθρο η έρευνα εξειδικεύεται στην εξέλιξη του σχεδιασμού και των εφαρμογών του στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, μέσα από την ανάλυση πρωτογενών πηγών (μελέτες, αρχεία υπηρεσιών κλπ ) σε συνδυαστική ανάγνωση με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες , δίδοντας έμφαση στην περίοδο της «ενσωμάτωσης» με την Ελλάδα (1948 – σήμερα) και δημιουργώντας μια συνοπτική αλλά πλήρη «βάση δεδομένων», χρήσιμη για τον μελλοντικό ερευνητή λόγω έλλειψης αντίστοιχης βιβλιογραφίας. Η εργασία καταλήγει με την εξαγωγή των ανάλογων συμπερασμάτων που αφορούν κυρίως στο διοικητικό σκέλος του σχεδιασμού και στην αναγκαιότητα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από τις αντίστοιχες δομές της.
Spatial planning in modern Greece. Phases and contradictions. Case study: Island of Rhodes and Region of Dodecanese. Spatial regularizations and deregulations. In search of Ariadne’s thread for Sustainable Development
Αρ. Εισ.: 21 cd
Keywords: Χωροταξία -- Ελλάδα – Ρόδος, Δωδεκάνησα; Πολεοδομία -- Ελλάδα -- Ρόδος, Δωδεκάνησα; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Ρόδος, Δωδεκάνησα; Πολεοδομία; Χωροταξία; Αρμοδιότητες; Ρόδος; Δωδεκάνησα