Η επίδραση των δημόσιων πολιτικών στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η περίπτωση των νέων γεωργών στην Αργολίδα. - Τάνταρου, Θεοδοσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των δημόσιων πολιτικών και ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης στην εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στα αίτια της ενδεχόμενης ανασταλτικής της επίδρασης. Η έρευνα διενεργήθηκε με την μορφή περίπτωσης μελέτης στην περιοχή της Αργολίδας και στους νέους γεωργούς που έχουν συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια σε προγράμματα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υλοποιούν οι τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Από την πρωτογενή έρευνα που διενεργήθηκε στο πεδίο των νέων γεωργών της Αργολίδας και στις τοπικές και περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες, αναδείχθηκε ότι η παρέμβαση της δημόσια διοίκησης στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ιδιαίτερα ανασταλτικό χαρακτήρα στην αγροτική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι ενέργειες της δημόσιας διοίκησης χαρακτηρίζονται από μεγάλες καθυστερήσεις και έλλειψη συνέπειας. Αυτά οδηγούν τους νέους γεωργούς στην εκδήλωση αρνητικών σχολίων για τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αρνητικά αποτελέσματα στην αγροτική ανάπτυξη. Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι η δημόσια διοίκηση δεν εφαρμόζει ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς δεν ακολουθεί -μεταξύ άλλων- διαδικασίες διαβούλευσης και αξιολόγησης. Τα ευρήματα της πρωτογενούς έρευνας συνδυάστηκαν με την σχετική βιβλιογραφική επισκόπηση, εξήχθησαν συμπεράσματα και κατατέθηκαν προτάσεις για την αναστροφή της υφιστάμενης αναποτελεσματικής μεθόδου διακυβέρνησης στον τομέα της αγροτικής πολιτικής και ειδικότερα των νέων γεωργών.
The influence of public policies in implementing the common agricultural policy of the European Union. Argolida's prefecture young farmer's case study
Keywords: Γεωργία; Γεωργία--Ελλάδα; Γεωργοί; Δημόσια διοίκηση; Κοινή αγροτική πολιτική; Νέοι γεωργοί; Αργολίδα