Η βία κατά των γυναικών και η αναπαράσταση της γυναικοκτονίας στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο από το 2021 έως σήμερα. - Σφυρής, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη διερευνά το φαινόμενο της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναικοκτονίες, όπως αυτές παρουσιάζονται στον ηλεκτρονικό Τύπο καθώς και ζητήματα πρόσληψης από το κοινό, η έρευνα εξετάζει το νομικό πλαίσιο, και τον κοινωνικό αντίκτυπό τους και στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων έμφυλης βίας που καλύφθηκαν από τον ηλεκτρονικό Τύπο, η μελέτη διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης επηρεάζουν την κοινή γνώμη και διαιωνίζουν τα στερεότυπα των φύλων. Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει τις θεσμικές ελλείψεις και προτείνει πρακτικές για την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, προστασίας και δίωξης. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, όπως η επίσημη αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως διακριτό έγκλημα, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης, και του ηλεκτρονικού Τύπου στο ζήτημα της ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με στόχο την ανάπτυξη μιας πιο συμπεριληπτικής και δίκαιης κοινωνίας.
Violence against women and the representation of femicide in the Greek electronic Press from 2021 to the present.
Keywords: Ισότητα; Φύλο, Ρόλος του; Γυναίκες--Εγκλήματα κατά; Έμφυλη βία; Γυναικοκτονία; Ηλεκτρονικός Τύπος; Κοινή γνώμη; Νομικό πλαίσιο; Ισότητα των φύλων