Στάσεις & αντιλήψεις εργαζόμενων θηλαζουσών μητέρων & εργοδοτών αναφορικά με τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό - Φώκου, Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Εισαγωγή: Στη χώρα μας, παρατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά του αποκλειστικού θηλασμού με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Η επιστροφή στην εργασία για τις θηλάζουσες μητέρες αποτελεί ένα πρόβλημα, λόγω της έλλειψης υποστήριξης από το εργασιακό περιβάλλον καθώς δεν έχουν προσαρμοστεί όλοι οι εργασιακοί χώροι προκειμένου να δεχτούν θηλάζουσες εργαζόμενες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσδιοριστεί η αυτοαποτελεσματικότητα του θηλασμού και να διερευνηθεί κατά πόσο η επιστροφή στην εργασία αποτελεί αιτία πρόωρου απογαλακτισμού. Υλικό-μέθοδος: Πρόκειται για μία ποσοτική μελέτη. Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου. Η ανάλυση των απαντήσεων έγινε με το πρόγραμμα SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). Το δείγμα αφορούσε γυναίκες που θήλαζαν και επέστρεψαν στην εργασία τους πριν το μωρό τους κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής. Οι παράμετροι που εξετάστηκαν αφορούσαν την αυτοαποτελεσματικότητα του θηλασμού και την υποστήριξη στο χώρο εργασίας των θηλάζουσων μητέρων. Αποτελέσματα: Αν και τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, η μέση βαθμολογία της αυτοαποτελεσματικότητας του θηλασμού παρουσιάζει αύξηση, με μέσο όρο 54. Η επιστροφή στην εργασία φαίνεται να είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου απογαλακτισμού. Οι θηλάζουσες εργαζόμενες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η έλλειψη χώρου - δωμάτιο θηλασμού και η μέτρια υποστήριξη από συναδέλφους και εργοδότες. Συμπεράσματα: Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση και από την έρευνα προκύπτουν συμπεράσματα των οποίων η συμβολή είναι σημαντική για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Οι μητέρες πρέπει να κατευθύνονται σωστά από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Τέλος οι εργοδότες οφείλουν να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους σύμφωνα με τα νέα μέτρα προκειμένου οι χώροι εργασίας να είναι φιλικοί προς τις θηλάζουσες μητέρες.
The attitudes & perceptions of working breastfeeding mothers & employers regarding exclusive breastfeeding
Αριθμός Εισαγωγής: 013323 cd
Keywords: Θηλασμός -- Οικονομικές απόψεις; Θηλασμός -- Ψυχολογικές απόψεις; Θηλασμός -- Κοινωνικές απόψεις; Νεογνά -- Υγεία και υγιεινή; Γυναίκες -- Απασχόληση; Γυναίκες -- Δικαιώματα; Εργασία και εργαζόμενοι -- Κοινωνικές απόψεις; Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός; Αυτοαποτελεσματικότητα θηλασμού; Εργαζόμενη μητέρα; Άδεια μητρότητας; Δωμάτιο θηλασμού; Exclusive breastfeeding; Breastfeeding self-efficacy; Working mother; Maternity leave; Breastfeeding room