Οι Πολιτικές που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον 21ο Αιώνα και πως αυτές επέφεραν την άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών και του Εθνικισμού - Στρατικόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικισμού, είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει προβληματίσει έντονα το σύνολο της κοινωνίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μέτρα λιτότητας και οι οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσαν οι θεσμοί της Ε.Ε. τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και στο πρόβλημα του μεταναστευτικού κινήματος, δημιούργησαν ζήτημα φερεγγυότητας στο εσωτερικό της Ένωσης. Με τις οικονομικά αδύναμες χώρες να βασίζονται στις αποφάσεις των δυνατών για την βιωσιμότητά τους και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει στα όρια της φτώχειας, η αποστροφή από την κεντρική ιδέα και όραμα της Ε.Ε. ήταν ένα αποτέλεσμα αναπόφευκτο. Κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση και επέκταση του φαινομένου διαδραμάτισε ο προπαγανδιστικός ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την γενικότερη άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και εθνικοσοσιαλιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη με αποκορύφωμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μ.Δ.Ε. 407
Keywords: European Union countries-politics and goverment-21st century; Nationalism; Public opinion-Europe; Economic policy; Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-πολιτική και κυβέρνηση-21ος αιώνας; Εθνικισμός; Κοινή γνώμη-Ευρώπη; Οικονομική πολιτική; Eυρωσκεπτικισμός; Eθνικοσοσιαλισμός; Oικονομική κρίση; Oικονομικές πολιτικές; Χρυσή Αυγή; Brexit; Ελλάδα; Γερμανία; Euroscepticism; Nationalsosialism; Financial crisis; Financial policies; Gold Dawn; Brexit; Greece; Germany