Στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός στο δήμο Βέλου - Βόχας Κορινθίας - Χριστοδούλου, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία είναι μία προσπάθεια, να χαραχθεί, με στόχο τελικά να εφαρμοστεί, μία συνολική στρατηγική για το δήμο Βέλου – Βόχας. Για το λόγο αυτό αρχικά πρέπει να διαγνωσθούν και να καταγραφούν όλα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν την φυσιογνωμία του δήμου και αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα του δήμου. Ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρισθούν και να αναλυθούν όλοι οι παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στην πορεία του δήμου, είτε προέρχονται από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό περιβάλλον. Πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση, ως δυνατά ή αδύνατα στοιχεία, ευκαιρίες ή απειλές, επίσης πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και τα βήματα που απαιτούνται, μέσω της ανάλυσης M.O.S.T. Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί ο βαθμός επίδρασης στο δήμο, των προσδιοριστικών παραγόντων που προαναφέρθηκαν, ώστε μετά να αξιολογηθούν οι κατάλληλες στρατηγικές, χρησιμοποιώντας τα ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης και τελικά να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες στρατηγικές για εφαρμογή. Προχωρώντας η διαδικασία προς την εφαρμογή της κατάλληλης στρατηγικής, διερευνώνται οι απαιτούμενες αλλαγές στη διάρθρωση και τη λειτουργία του δήμου. Προσδιορίζεται λεπτομερώς ο χρόνος και οι πόροι που απαιτούνται, καθώς και οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στην εφαρμογή της. Τέλος αναλύεται το σύστημα του στρατηγικού σχεδιασμού που θα ήταν το πιο κατάλληλο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατά την εφαρμογή της στρατηγικής. Με την ολοκλήρωση της ανάλυσης περί των ιδιαιτεροτήτων, προβλημάτων και αντικειμενικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει ο δήμος Βέλου – Βόχας, ακολουθεί η επιλογή και εφαρμογή της κατάλληλης στρατηγικής. Εν τέλει εξάγονται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, για την εν γένει πορεία του δήμου Βέλου Βόχας.
Μ.Δ.Ε. 155
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Δήμος Βέλου - Βόχας; Σχεδιασμός; Ανάλυση P.E.S.T.E.L.; Υπόδειγμα του Porter; Ανάλυση S.W.O.T.; Ανάλυση V.M.O.S.T.; Σύστημα στρατηγικού σχεδιασμού