Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (ΣΕΕ) - Burnout, σε εργαζόμενους σε ιδιωτικά γυμναστήρια του νομού Αττικής - Γεωργίου, Ιωάννης Σ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν τα αντιλαμβανόμενα επίπεδα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης (ΣΕΕ), σε εργαζομένους σε ιδιωτικά γυμναστήρια του νομού Αττικής. Επίσης, να εξεταστεί η σχέση μεταξύ του ΣΕΕ και των δημογραφικών παραγόντων που αφορούσαν στο φύλο, στην ηλικία, στην οικογενειακή κατάσταση, στο είδος της απασχόλησης και στο επίπεδο σπουδών. Οι συμμετέχοντες (n= 185), απάντησαν σε ένα δημογραφικό ερωτηματολόγιο και στο ερωτηματολόγιο MBI-GS (Maslach Burnout Inventory – General Survey) σε 16 ερωτήματα, τα οποία αναφέρονται στους τρεις παράγοντες του ΣΕΕ, την συναισθηματική εξάντληση, την αποπροσωποποίηση και τα προσωπικά επιτεύγματα. Η ανάλυση διακύμανσης που πραγματοποιήθηκε (ANOVA), δεν έδειξε να υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανεξάρτητων μεταβλητών και των τριών παραγόντων της εξαρτημένης. Ωστόσο η συμφωνία των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας, με παρόμοια έρευνα στο δημόσιο τομέα του ίδιου κλάδου, καθώς και οι διαφορές που παρουσιάζονται σε σχέση με άλλους εργασιακούς κλάδους, τείνουν στην υπόθεση της σχέσης του περιεχομένου της εργασίας και περιβαλλοντικών εργασιακών παραγόντων που ίσως συσχετίζονται με την ύπαρξη του ΣΕΕ. Εκεί πρέπει να προσανατολιστεί και το ερευνητικό ενδιαφέρον που αφορά στην υγεία και ευεξία στο χώρο εργασίας, με έμφαση στους αθλητικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις σε σχέση με το ΣΕΕ.
The occupational exhaustion syndrome – burnout, of employees in private gyms in the prefecture of Attica
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση; Εξάντληση; Αποπροσωποποίηση; Κυνισμός; Στρες; Ιδιωτικά γυμναστήρια; Νομός Αττικής