Επικοινωνία και Νέα Μέσα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η περίπτωση των Μega Εvents και η Eλληνική πραγματικότητα. - Γιαννακοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των νέων μέσων επικοινωνίας και της ψηφιακής στρατηγικής στην παγκόσμια προώθηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (mega-events), με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και την εξέλιξή της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ειδικότερα, εξετάζονται οι στρατηγικές επικοινωνίας που αναπτύσσει η ΕΠΟ στο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς και η επίδραση των μεγάλων διοργανώσεων στο επικοινωνιακό και κοινωνικό της αποτύπωμα. Αναλύονται οι περιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Κατάρ 2022, προκειμένου να αναδειχθεί η μετάβαση σε νέα πρότυπα διαχείρισης, μάρκετινγκ και σχέσεων με το κοινό, με έμφαση στη στρατηγική χρήση των κοινωνικών μέσων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελληνική πραγματικότητα, με ανάλυση του βαθμού ενσωμάτωσης των νέων μέσων από τις μεγάλες ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες και την ΕΠΟ. Εξετάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα στρατηγικής χρήσης περιεχομένου, engagement rates, στρατηγικές fan segmentation και user-generated content, αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα κενά σε επίπεδο επαγγελματισμού, τεχνογνωσίας και διεθνούς προβολής. Η διεξαγωγή συνέντευξης με διευθυντικό στέλεχος της ΕΠΟ παράγοντα προσέφερε κρίσιμες πληροφορίες καταδεικνύοντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν πλέον απλά επικοινωνιακά εργαλεία, αλλά κρίσιμα δομικά στοιχεία της ταυτότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των εθνικών αθλητικών οργανισμών.
Communication and New Media in the field of football. The case of Mega Events and the Greek reality.
Keywords: Επικοινωνία στον αθλητισμό; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ψηφιακή επικοινωνία; Ποδόσφαιρο - Μάρκετινγκ; Ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα; Communication in sports; Mass media and sports; Social networks; Digital communications; Soccer - Marketing; Online social networks; Επικοινωνία; Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Ποδόσφαιρο; Μεγάλες Διοργανώσεις; Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ); Mega Events; Football Industry; New Media; Νέα Μέσα; Ελλάδα; Αθλητισμός; Ψηφιακή Στρατηγική