Επίδραση της αλλαγής πολιτικής στην αποδοτικότητα στην οικονομική κρίση: Πολιτικές υγείας και αποδοτικότητα μονάδων υγείας - Φαράντος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι οικονομικές κρίσεις απειλούν τις κοινωνίες και τα άτομα. Στα σύγχρονα οικονομικά περιβάλλοντα, η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση αναγκάζει τα κράτη να εφαρμόσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της. Η Ελληνική οικονομική κρίση, που συνέβη σε μερική συσχέτιση με την παγκόσμια οικονομική κρίση, προκάλεσε αρνητικές συνέπειες στην Ελληνική κοινωνία και απαίτησε από τις Ελληνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αλλαγή πολιτικής για να επιχειρήσουν να την αντιμετωπίσουν. Η αλλαγή πολιτικής σε μια οικονομική κρίση επιχειρεί να μειώσει τα κόστη και ταυτόχρονα να αυξήσει την αποδοτικότητα και με τους τρόπους αυτούς να καταπολεμήσει την ίδια την οικονομική κρίση. Η αποδοτικότητα των μονάδων μετράται με διάφορες μεθόδους από τις οποίες η Περιβάλλουσα Ανάλυση Δεδομένων (ΠΑΔ) είναι η πιο κοινά χρησιμοποιούμενη. Για την μεταβολή της αποδοτικότητας σε εκτεταμένες χρονικές περιόδους, η μέθοδος Window-DEA χρησιμοποιείται. Στην έρευνα μας μελετάμε τις πολιτικές και ειδικότερα τις πολιτικές υγείας των Ελληνικών κυβερνήσεων εκατέρωθεν της έναρξης της οικονομικής κρίσης. Εντοπίζουμε τις πολιτικές υγείας που επιχειρούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Υπολογίζουμε τη μεταβολή των τιμών της αποδοτικότητας σε διαφορετικές περιπτώσεις κατά την περίοδο μελέτης. Αναλύουμε την επίδραση των πολιτικών υγείας στις εισροές και τις εκροές που επηρεάζουν τις τιμές της αποδοτικότητας. Εντοπίζουμε την επίδραση των πολιτικών υγείας στη μεταβολή των τιμών της αποδοτικότητας κατά την περίοδο μελέτης και εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
The effect of policy change in efficiency during the economic crisis: Health policies and health units efficiency
Keywords: Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια υγεία--Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική--Ελλάδα; Οικονομική κρίση; Δημόσια πολιτική; Πολιτικές υγείας; Αποδοτικότητα; Περιβάλλουσα ανάλυση δεδομένων