Περιφερειακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού- Πολιτισμού (η περίπτωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) - Γρηγοριάδης, Κοσμάς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μία μελέτη της επίδρασης, αναγκαιότητας, σπουδαιότητας και χρησιμότητας του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και μάλιστα στο πλαίσιο της συνέργειας και αλληλεπίδρασης με τον Πολιτισμό, στην ελληνική τουριστική οικονομία, καθώς και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται το εννοιολογικό πλαίσιο του Σχεδιασμού, Τουρισμού, Πολιτισμού, η κατηγοριοποίηση αυτών και η μεταξύ τους συνέργεια για την τουριστική και κατ επέκταση οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Στο δεύτερο κεφαλαίο γίνεται αποτύπωση της σημασίας του Τουρισμού για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η συνεισφορά και επίδραση του πολιτιστικού τουρισμού στην προοπτική διαφοροποιήσεις, ανάδειξης και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων αυτού του ειδικού τομέα σε συνάρτηση και με τους στρατηγικούς στόχους 2014-2020 στον τομέα του Τουρισμού. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ και στις αρμοδιότητες και δυνατότητες που έχουν για άσκηση Τουριστικής πολιτικής αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και το υφιστάμενο τουριστικό και πολιτιστικό απόθεμα της ΠΑΜΘ. Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας αποτυπώνεται –αναλύεται το Προφίλ της Π.Α.Μ.Θ, η τουριστική ταυτότητα αυτής, το όραμα για την ανάδειξη αυτής σε τουριστικό προορισμό Αριστείας, μια SWOT ανάλυση και στην συνέχεια οι στρατηγικοί στόχοι και οι αναπτυξιακές ανάγκες αυτής. Στο πέμπτο κεφάλαιο που είναι ο επίλογος αναλύονται- κατατίθενται, συμπεράσματα - σκέψεις - προτάσεις με στόχο να οδηγήσουν τη μέχρι σήμερα γνώση ένα βήμα παραπέρα και να προσθέσουν δημιουργικές ιδέες.
Regional Planning and Development of Tourism and Culture (the case of the Region of Eastern Macedonia and Thrace)
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακή ανάπτυξη; Τουρισμός--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Τουρισμός; Πολιτισμός; Περιφέρεια; Βιώσιμη ανάπτυξη; Αειφόρος ανάπτυξη