Επενδύσεις στον Τομέα της Ενέργειας και Ενεργειακή Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - Χατζοπούλου, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση της σημασίας της ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των πρόσφατων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου. Εξετάζεται επίσης ο ενεργειακός χαρακτήρας των κρατών τα οποία συνθέτουν την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι σχετικές με τον ενεργειακό τομέα προκλήσεις που αυτά αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια, αναλύονται οι παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους πέντε ισχυρότερους παγκόσμιους δρώντες, με βάση τον ενεργειακό τους χαρακτήρα. Τέλος, περιγράφονται και αξιολογούνται οι δυνατότητες οικονομικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, βάσει οικονομικών κριτηρίων και γεωπολιτικών παραγόντων.
Investments in the Energy Sector and Energy Security in the Southeastern Mediterranean
Keywords: Ενεργειακή πολιτική; Ενεργειακή ανάπτυξη; Ενεργειακοί πόροι; Ασφάλεια, Διεθνής; Γεωπολιτική; Ενέργεια; Νοτιοανατολική Μεσόγειος; Φυσικό αέριο; Ενεργειακή ασφάλεια; Υδρογονάνθρακες