Εργασιακή ικανοποίηση σε δομές υγείας - Χαρέλος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στον ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό τομέα της υγείας, παρατηρείται τα τελευταία έτη η αποχώρηση εργαζομένων σε συνεχή βάση, ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα, και η μεταφορά αυτών είτε προς αντίστοιχες μονάδες του ιδιωτικού τομέα είτε προς εργασία σε άλλους τομείς. Βασικοί λόγοι για το φαινόμενο αυτό αποτελούν οι αυξανόμενες απαιτήσεις της εργασίας, παράγοντας που εντάθηκε με την έλευση της πανδημίας COVID-19, το burnt-out και τη μειωμένη ικανοποίηση από την εργασία. Ιδιαίτερα ο τελευταίος παράγοντας έχει αποδειχθεί σε σειρά εμπειρικών ερευνών στην βιβλιογραφία ως κύριος λόγος αποχώρησης από την εργασία σε σειρά τομέων και όχι μόνο αυτόν της υγείας. Είναι σαφές ότι η εξέταση των επιπέδων ικανοποίησης από την εργασία, στο πολύπαθο τομέα της υγείας στην Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Η παρούσα εργασία εξετάζει το ζήτημα αυτό μέσω του σχεδιασμού και της διενέργειας ποσοτικής έρευνας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας (n=83) στην Ελλάδα. Το εργαλείο συγκέντρωσης δεδομένων ήταν η ελληνική έκδοση του Job Satisfaction Survey (JSS). Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων έδειξαν ικανοποιητικά επίπεδα ικανοποίησης στην εργασία μεταξύ του δείγματος.
Job satisfaction in helath structures
Μ.Δ.Ε. 56
Keywords: Επαγγελματίες υγείας; Ικανοποίηση από την εργασία; Επαγγελματίες υγείας; Ικανοποίηση από την εργασία; Job satisfaction; JSS; Health professionals