Ο νέος ρόλος των κοινωνικών λειτουργών μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το νόμο 4547 του 2018. - Κόντη, Αλεξία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο την διερεύνηση του νέου ρόλου του κοινωνικού λειτουργού μέσα από το νόμο 4547 του 2018 με κύριο θέμα την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συνεχείς αλλαγές στις υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και η ένταξη των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία γενικής αγωγής αντανακλούν την αναγκαιότητα υποστήριξης των μαθητών, η οποία δημιουργείται από τις σημερινές συνθήκες των σύνθετων πολυπολιτισμικών και ραγδαία μεταβαλλόμενων κοινωνιών. Το θέμα προσεγγίζεται από την σκοπιά των σύγχρονων εκπαιδευτικών και κοινωνικών πολιτικών οι οποίες τονίζουν την ανάγκη για ένα δημοκρατικό, συμπεριληπτικό σχολείο, το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και θα δρα αποτελεσματικά αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Μολονότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ατομικά και συλλογικά, έχουν καίρια ευθύνη για τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών στη μάθηση, μέσα σε ένα πλαίσιο παιδαγωγικής αυτονομίας, η αναζήτηση και επίλυση των δυσκολιών των μαθητών απαιτεί τη συμβολή και άλλων εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Η παρούσα μελέτη περιγράφει τις πολιτικές και προσεγγίζει με θεωρητικούς όρους το θέμα των υποστηρικτικών δομών στην εκπαίδευση που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού μέσα σε αυτές. Στην συνέχεια επικεντρώνεται στις αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση με τη θέσπιση του νόμου 4547 του 2018. Οι αλλαγές αυτές εξετάζονται από πολλές πλευρές και επίπεδα της εκπαίδευσης σε μάκρο-επίπεδο από την πλευρά του υπουργείου, σε μέσο-επίπεδο από την πλευρά των περιφερειακών διευθύνσεων και των υποστηρικτικών δομών και τέλος σε μίκρο-επίπεδο από την σκοπιά των ίδιων των σχολικών μονάδων. Η έρευνα καταλήγει, με βάση τα ευρήματά της στην ανάγκη πλήρους υποστήριξης των μαθητών μέσα στην κάθε εκπαιδευτική μονάδα, υποστήριξη η οποία πρέπει να παρέχεται από διεπιστημονική ομάδα μέσα στην οποία εξέχοντα ρόλο έχει ο κοινωνικός λειτουργός.
Αριθμός Εισαγωγής: 013031 cd
Keywords: Κοινωνικοί λειτουργοί -- Ελλάδα; Μαθητές -- Υποστήριξη -- Ελλάδα; Μαθητές, Υπηρεσίες για -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Κοινωνικοί λειτουργοί; Συμπερίληψη; Δημοκρατικό σχολείο; Σχολική αυτονομία; Διεπιστημονικότητα; Social workers; Inclusion; Democratic school; School autonomy; Interdisciplinarity