Σμύρνη 1919: Η θέαση της Ευρώπης πίσω από τη μάσκα και το διφορούμενο πρόσωπο του Αριστείδη Στεργιάδη - Σουκαρά, Χαρίκλεια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η μικρασιατική καταστροφή αποτελεί ένα εθνικό "πένθος¨ για την ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού, είναι μία σελίδα γραμμένη με τα πιο μελανά χρώματα της παλέτας. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως η περιοχή της Σμύρνης στη Μικρά Ασία, εξαρχής δεν είχε προσφερθεί από τους εκλεπτυσμένους της Δύσης προς τους Έλληνες για μελλοντική κατάκτηση. Απεναντίας, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως γεφύρωμα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Επάνω της περπάτησαν και "πάτησαν" τα διευθυντήρια της Ευρώπης, ο φανατισμός των "κεμαλιστών", τα γεωπολιτικά-οικονομικά συμφέροντα, η διπλωματία και η προδοσία! Το σαθρό γεφύρωμα γκρεμίστηκε και μαζί του το ελληνικό όνειρο...βυθίστηκε στην προκυμαία της Σμύρνης.
Keywords: Στεργιάδης Αριστείδης 1861-1949; Σμύρνη (Τουρκία) -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922; Ευρώπη -- Ιστορία -- 1914-1945; Αριστείδης Στεργιάδης; Ελευθέριος Βενιζέλος; Ύπατη Αρμοστεία; Ελληνική απόβαση; Ελληνικός στρατός; Ολοκαύτωμα της Σμύρνης; Aristidis Steriadis; Eleftherios Venizelos; High Commissioner; Greek descent; Greek army; Smyrne Holocaust