Το κουκλοθέατρο ως Διαπολιτισμικό και Επικοινωνιακό Εργαλείο στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Μια μελέτη περίπτωσης στους μαθητές προσχολικής ηλικίας των τμημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη Στοκχόλμη - Βίτσου, Μαγδαληνή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Το κουκλοθέατρο είναι μια μορφή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς περιβάλλεται από μυστήριο, χιούμορ, προσεγγισιμότητα, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα και δημιουργεί τις συνθήκες για αλληλεπιδραστική/διαφοροποιημένη μάθηση. Ως παιδαγωγικό εργαλείο, το κουκλοθέατρο προσφέρει την δυνατότητα στους μαθητές να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ενεργοποιείται η φαντασία τους και διευκολύνεται η γεφύρωσητων πολιτιστικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, κοινωνικών ή φυλετικών διαφοροποιήσεων. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να μελετήσει την επίδραση του κουκλοθέατρου ως επικοινωνιακού και διαπολιτισμικού εργαλείου στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ως ξένης. Η έρευνα είχε τη μορφή έρευνας-δράσης και λαμβάνονταςυπόψη το γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της ομάδας-στόχου σχεδιάστηκαν 16 κουκλοθεατρικές παρεμβάσεις σε 4 τμήματα εκμάθησης μητρικής γλώσσας της ευρύτερης περιοχής της Στοκχόλμης. Οι παρεμβάσεις βασίστηκαν στις αρχές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και στις αρχές της Επικοινωνιακής Προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψη τη θεώρηση του Krashen, ως προς την κατάκτηση της δεύτερης γλώσσας. Η ανάλυση όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν συνέβαλε στην αναγνώριση των επικοινωνιακών δυνατοτήτων του κουκλοθεάτρου ως εργαλείου στην παιδαγωγική πράξη, καθώς μειώθηκε αισθητά ο παράγοντας "άγχους" στα παιδιά και συνεπώς βελτίωσαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Οι μαθητές εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους στην ελληνική γλώσσα, βελτίωσαν την ακουστική τους δεξιότητα,την ικανότητά τους για αφήγηση μέσω της δραματοποίησης με κούκλες. Παράλληλα ανέπτυξαν ενσυναίσθηση, καλλιεργήθηκε η διαπολιτισμικότητά τους και ενδυναμώθηκε η διαπολιτισμικότητά τους. Μακροπρόθεσμα , τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επέκταση της εφαρμογής της μεθόδου στα αναλυτικά προγράμματα που αφορούν τη διδασκαλία γλωσσών αλλά και γενικότερα στα αναλυτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων, αξιοποιώνας το κουκλοθέατρο ως ένα δυναμικό, διαμεσολαβητικό εργαλείο μάθησης και επικοινωνίας.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Διαπολιτισμικότητα; Συναισθηματική νοημοσύνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Εκπαίδευση και κοινωνία; Διασπορά; Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση; Εκμάθηση δεύτερης γλώσσας; Ελληνική γλώσσα, Νέα - Μελέτη και διδασκαλία; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση; Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Διαπολιτισμικότητα; Συναισθηματική νοημοσύση; Εκπαιδευτικό δράμα; Εκπαίδευση και κοινωνία; Διασπορά; Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση