Ο ρόλος των γενικών γιατρών στον έλεγχο των δαπανών υγείας, σε υγειονομικά συστήματα με περιορισμό στην πρόσβαση. Η περίπτωση της Ελλάδας - Ζιώγας, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει εάν οι χώρες όπου οι Γ.Ι ενεργούν ως μηχανισμός ελέγχου της εισόδου στο σύστημα υγείας παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο των δαπανών τους. Ο τρόπος με τον οποίο οι συγκεκριμένες χώρες επιτυγχάνουν το στόχο επίσης αναλύεται. Τέλος, εξετάζεται η περίπτωση εισαγωγής στο ελληνικό σύστημα υγείας ενός συστήματος με περιορισμό των ασφαλισμένων στην ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μέσω των Γ.Ι. Από την ανασκόπηση της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας και την ανάλυση των δεδομένων του ΟΟΣΑ διαπιστώνεται ότι πράγματι ένα σύστημα στο οποίο οι Γ.Ι ενεργούν ως gatekeepers (φύλακες) οδηγεί σε χαμηλότερες δαπάνες υγείας. Η παροχή υπηρεσιών υγείας γίνεται πιο οικονομικά όταν παρέχεται στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους Γ.Ι. Σε ένα gatekeeping σύστημα υγείας, η επίδραση στην εξοικονόμηση πόρων προέρχεται από την περιορισμό της προκλητής ζήτησης, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ασυμμετρίας στην πληροφόρηση και του ηθικού κινδύνου. Το υπάρχον σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το υγειονομικό περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά τον ιατρικό υπερπληθωρισμό, τον οργανωτικό κατακερματισμό μεταξύ των επιπέδων περίθαλψης και την χρηματοδοτική διάσπαση, διαπιστώθηκε ότι οδηγεί στο φαινόμενο της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των δαπανών υγείας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Οι δαπάνες για δευτεροβάθμιες υπηρεσίες, ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις και η φαρμακευτική δαπάνη είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να διορθωθεί με οριακές παρεμβάσεις και χρειάζεται δραστική μεταβολή σε βασικά στοιχεία της λειτουργίας, με την εισαγωγή φραγμών στην πρόσβαση. Για να διατηρηθεί η ισότητα υπό συνθήκες πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης απαιτείται μια μείωση των βαθμών ελευθερίας των ασφαλισμένων, με βάση τους Γ.Ι. Από τα στοιχεία που υπάρχουν συμπεραίνεται ότι η αλλαγή σε ένα σύστημα υγείας όπου οι Γ.Ι θα έχουν ρόλο φύλακα είναι μια επιλογή που μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος υγείας στην Ελλάδα. Αυτή η επιλογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τον έλεγχο των δαπανών καθώς το υγειονομικό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα ένα gatekeeping σύστημα είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητά του.
Μ.Δ.Ε. 166
Keywords: Δημόσια υγεία; Υγεία; Δαπάνες; Ιατροί; Υγειονομικά συστήματα; Ελλάδα; Ασθενείς