Διερεύνηση της συμμόρφωσης του νοσηλευτικού προσωπικού με τις οδηγίες προφύλαξης από την επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς - Χούγια, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Εισαγωγή: Οι Λοιμώξεις Σχετιζόμενες με τους Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποτε-λούν μια μάστιγα για τα σύγχρονα συστήματα υγείας. Εκδηλώνονται τόσο σε ασθενείς όσο και σε επαγγελματίες φροντίδας της υγείας. Στη διάθεση των τελευταίων υπάρχουν οδηγίες που αν εφαρμόζονται συστηματικά, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν τις πιο πάνω λοιμώξεις. Σημαντική είναι η συμβολή των οδηγιών αυτών στην πρόληψη της επαγγελματικής έκθεσης των επαγγελματιών φροντίδας της υγείας σε παθογόνους μικροοργανισμούς, κατά την άσκη-ση των καθηκόντων τους. Δυστυχώς, η διεθνής βιβλιογραφία περιγράφει μη ικανοποιητική συμμόρφωση ανάμεσα στους νοσηλευτές, τη μεγαλύτερη ομάδα ανάμεσα στους επαγγελμα-τίες φροντίδας της υγείας, με τις πιο πάνω οδηγίες. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν: α) η διερεύνηση της έκτασης της επαγγελματικής έκθεσης των νοσηλευτών σε παθογόνους μικροοργανισμούς, β) η διερεύνηση της έκτασης της συμμόρφωσης των νοσηλευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς, γ) η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των νοσηλευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς δ) η κατανόηση της συμπεριφοράς των νοσηλευτών όσο αφορά στη συμμόρφωση με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Υλικό και μέθοδος: Για την εκπόνηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δύο νέα ερευνητικά εργαλεία: α) διερεύνησης της συμμόρφωσης των νοσηλευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως αυτές περιγράφονται στην τελευταία έκδοσή τους και β) διερεύνησης των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των νοσηλευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς, έχοντας ως θεωρητικό ερευνητικό υπόβαθρο το Μοντέλο Πεποιθήσεων για την Υγεία. Για την χρήση αυτών των εργαλείων ζητήθηκε άδεια κατόπιν προσωπικής επι-κοινωνίας από τον Δρ Γεώργιο Ευσταθίου ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Το δείγμα αποτέλεσε το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας Αιγίου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Αποτελέσματα: Η συμμόρφωση των νοσηλευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς παρουσιάζεται ικανοποιητική, τόσο στο σύνολο τους όσο και σε επιμέρους οδηγίες, σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία. Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων υπάρχει και επηρεάζει θετικά (π.χ. παροχή φροντίδας σε ενήλι-κες, παροχή νοσηλείας σε ασθενείς διαφορετικής εθνικότητας και καταγωγής,) τη συμμόρφωση με τις οδηγίες. Δημογραφικοί παράγοντες επίσης, ( ηλικία, έτη εμπειρίας, πα-ρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου, εμβόλιο Ηπατίτιδας, και όταν έχει εκτεθεί σε κάποιο πα-θογόνο μικροοργανισμό εάν αυτό έχει δηλωθεί) επιδρούν θετικά στη συμμόρφωση τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Μέσω του Μοντέ-λου Πεποιθήσεων για την Υγεία γίνεται κατανοητό πως επηρεάζεται θετικά η συμμόρφωση. Συμπεράσματα: Η ικανοποιητική συμμόρφωση των νοσηλευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς μας δείχνει ότι οι επαγγελμα-τίες υγείας είναι ποιο ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι σχετικά με την πρόληψη Νοσοκομει-ακών Λοιμώξεων κατά την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς τους. Οι παράγοντες που ευνοούν τη συμμόρφωση θα πρέπει να διατηρηθούν και ενισχυθούν. Η διαχείριση κινδύνου (risk management) όπως είναι στην περίπτωση των μεταναστών ενισχύει τη δυνατότητα ελέγχου και λήψης των αναγκαίων μέτρων που θα βελτιώσουν τη συμμόρφωση, και θα αυξήσουν την ασφάλεια των νοσηλευτών. Συνίσταται η στοχευόμενη, ανά χώρο/ειδικότητα εργασίας, πλέον διερεύνηση του θέματος της συμμόρφωσης των νοση-λευτών με τις οδηγίες προφύλαξης από επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς, δεδομένου των διαφορετικών συνθηκών που ισχύουν.
Keywords: Νοσοκομειακές λοιμώξεις; Νοσηλευτές; Συμμόρφωση; Nosocomial infections; Nurses; Compliance; Επαγγελματικός κίνδυνος; Νοσηλευτικό προσωπικό; Παθογόνοι μικροοργανισμοί; Εργασία; Συμμόρφωση; Occupational hazard; Nurses; Pathogenic microorganisms; Work; Hospital; Compliance.