Η νομική αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με βάση το νόμο σήμερα στο τραπεζικό σύστημα - Κασκούτη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αναμφίβολα οι σημερινές κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα από τα πλέον πολυδιάστατα και σύνθετα προβλήματα και αυτό είναι το φαινόμενο της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, γνωστό και ως «ξέπλυμα χρήματος». Σημαντικό βοήθημα στον αγώνα για την καταπολέμηση του προβλήματος αυτού αναδεικνύεται η διεθνής συνεργασία μεταξύ κρατών με αποτέλεσμα τη συσπείρωσή τους και τη σύσταση διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση του φαινομένου. Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην πάταξη του φαινομένου αυτού καθώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν κυρίως το τραπεζικό σύστημα για τη νομιμοποίηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους. Έτσι θέσπισαν μια σειρά από μέτρα στις λειτουργίες των Τραπεζών, τα οποία στοχεύουν αφενός στο να αυξήσουν τη γνώση και την κατανόησή του φαινομένου στα Στελέχη των Τραπεζών και αφετέρου να τους παρέχουν τα απαραίτητα νομικά και ρυθμιστικά μέσα.
The legal dealing of income legalization from criminal activities under the law today in the banking system
Μ.Δ.Ε. 32
Keywords: Εγκληματικές δραστηριότητες; Νομιμοποίηση εσόδων; Ν.4557/2018; Εγκληματικές δραστηριότητες; Νομιμοποίηση εσόδων; Μέτρα πρόληψης και καταστολής στον τραπεζικό τομέα; Law 4557/2018; Criminal activities; Money laundering; Prevention and repression measures in the banking sector