Η Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην εκπαίδευση μέσω του προγράμματος «Census at School». Η μελέτη της περίπτωσης της Ιρλανδίας. - Βλάχος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η μεταστροφή στη Δια Βίου εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάγκη για καλύτερη γνώση και διαχείριση της πληροφορίας, η έμφαση στη καθημερινότητα και τη χρήση στατιστικών, επηρέασαν την εκπαιδευτική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα «Census at School» ξεκινά το 2000, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προωθώντας στην σχολική κοινότητα την επικείμενη «Απογραφή Πληθυσμού» του 2001. Στην εργασία θα αποσαφηνιστούν αρχικά οι έννοιες Στατιστική Σκέψη, Στατιστική Παιδεία, η έννοια Απογραφή Πληθυσμού και το πρόγραμμα «Census at School». Οι τρόποι ενσωμάτωσης του Census at School, στις ταξεις του δημοτικού κατά το σχολικό έτος 2016-2017, οι οδηγίες που δώθηκαν στους εκπαιδευτικούς καθώς και η στρατηγική διάχυσης που ακολούθησε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας θα παρουσιαστούν στη συνέχεια. Κλέινοντας θα παρουσιαστούν οι ελλείψεις και δυσκολίες από πλευράς αξιολόγησης του Ιρλανδικού Census at School, όπως επίσης οι κινήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας.
The Development of Statistical Literacy through the educational outreach program «Census at School». The case study of Ireland.
Keywords: Στατιστική; Μαθηματικά; Εκπαίδευση ανηλίκων; Δια βίου μάθηση; Στατιστική παιδεία; Στατιστική σκέψη; Απογραφή; Δια βίου εκπαίδευση