Διερεύνηση στρατηγικών και επιχειρησιακών παραγόντων στην αποτελεσματική λειτουργία των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών. - Σαλέπη, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή εστιάζει στους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς παράγοντες που επηρεάζουν και ρυθμίζουν τη λειτουργία των 149 Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών (ΕΟΑ) οι οποίες έχουν συσταθεί παγκοσμίως. Συγκεκριμένα ερευνώνται: α) η συστηματική αποτίμηση της εύρυθμης ή μη λειτουργίας των ΕΟΑ β) το μοντέλο διακυβέρνησης αυτών γ) ο βαθμός αυτονομίας ή και εξάρτησής τους σε θέματα οργανωτικών πόρων δ) τα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί για την επιτέλεση της αποστολής τους και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους ε) η συμβολή τόσο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όσο και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας οι οποίοι αποτελούν κυρίαρχους οργανισμούς στο θεσμικό περιβάλλον των ΕΟΑ. Μελετήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης των ΕΟΑ, ενώ για την προσέγγιση ζητημάτων οργανωσιακής διακυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν η θεωρία των ενδιαφερόμενων μερών, η θεσμική θεωρία, η θεωρία της εξάρτησης από τους πόρους και οι δια-οργανωτικές σχέσεις. Πραγματοποιήθηκε αρχειακή έρευνα μαζί με ένα σύνολο διερευνητικών ημι-δομημένων συνεντεύξεων με 20 γνώστες των θεμάτων: (4) από τη ΔΟΕ, (2) από τη ΔΟΑ , (9) από τις ΕΟΑ και από (5) Ακαδημαϊκούς. Η αρχειακή έρευνα και η θεματική ανάλυση των δεδομένων από τις συνεντεύξεις, παρείχαν θέματα που ενσωματώθηκαν στο ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσαν οι διευθυντές των ΕΟΑ (ποσοστό συμμετοχής 67,8% - 99 από τις 146 σε λειτουργία ΕΟΑ). Τα συμπεράσματα που προκύπτουν αφορούν: α) τη συμβολή της ΔΟΕ και της ΔΟΑ για την αντιμετώπιση των θεμάτων τα οποία αποδείχθηκε ότι παρακωλύουν το έργο των ΕΟΑ, β) τις τακτικές υιοθέτησης χρηστής διακυβέρνησης, γ) τις βελτιωτικές δράσεις ως προς το μοντέλο διακυβέρνησης που χρησιμοποιείται στη πλειοψηφία των ΕΟΑ. Εντοπίστηκαν, οι στρατηγικές συμμαχίες και η συγκρότηση δικτύων που έχουν δημιουργηθεί, και προτάθηκαν τρόποι σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των ΕΟΑ σε βάθος χρόνου.
Evaluation of strategies and procedural factors towards the effective operation of the National Olympic Academies.
Keywords: Εκπαίδευση; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Οργανωτική συμπεριφορά; Education; Personnel management; Organizational behavior; Διακυβέρνηση; Θεσμικό περιβάλλον; Εκπαίδευση; Διοίκηση; Στρατηγική; Πόροι; Governance; Institutional environment; Education; Administration; Strategy; Resources