Ανάλυση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Οι επιπτώσεις της στα κράτη μέλη της. - Κολτσάκης, Σταύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παραθέτουμε την ανάλυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και τις επιπτώσεις που έχει στα κράτη μέλη. Επίσης περιγράφονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης που χρειάστηκαν ,μέχρι να δημιουργηθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ακόμη περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της ΟΝΕ, τα στάδια εξέλιξης της, η οικονομική και νομισματική πολιτική που ασκεί. Στη συνέχεια ακολουθεί ο πυρήνας της ερευνητικής εργασίας ,δηλαδή τις επιπτώσεις που παρουσιάζονται στα κράτη μέλη με την ένταξη τους στη ΟΝΕ. Τα κυριότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΟΝΕ αλλά και τα κράτη μέλη τους. Ακόμη γίνεται μια αξιολόγηση της ΟΝΕ στη περίοδο της οικονομικής κρίσης, που φανερώνει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Με τη σειρά του αυτό μας ωθεί να επιβεβαιώσουμε, αν θεωρείται μια άριστη νομισματική περιοχή σύμφωνα με τα κριτήρια της. Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα δεδομένα της ερευνάς μας είναι, πως έχει αναπτυχθεί μόνο η νομισματική πλευρά της ένωσης και όχι η οικονομική. Επίσης δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η σύγκλιση στα οικονομικά των χωρών μελών της. Αυτό έχει δημιουργήσει ανισότητες στο εσωτερικό της ΟΝΕ, με αποτελέσματα να υπάρχει μια ένωση δύο ταχυτήτων. Από αυτό το πρόβλημα έχουν σχηματιστεί κράτη μέλη με μεγαλύτερη ισχύ τα οποία αμφισβητούν την κυριαρχία άλλων κρατών μελών με μικρότερη ισχύ.
Analysis of Economic and Monetary Union and the effects on its member states
Μ.Δ.Ε. 29
Keywords: Νομισματική πολιτική; ΟΝΕ; ΟΝΕ; Νομισματική πολιτική; Κυριαρχία; EMU; Monetary policy; Sovereignty