Διαχείριση της αλλαγής και ΤΠΕ στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση : Ανάλυση μελέτης περίπτωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας - Μπαλάφας, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Παρά το ότι στο παρελθόν δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά στις ΤΠΕ, ακόμα και σήμερα η Δημόσια Διοίκηση παρουσιάζει αδυναμίες στο βαθμό ένταξής τους στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών. Στην παρούσα εργασία το ενδιαφέρον μας κινείται κυρίως στο χώρο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της περιπτωσιολογικής μελέτης. Πραγματευόμαστε αλλαγές που συνέβησαν στη λειτουργία του Τμήματος Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Επικεντρώνοντας στις ΤΠΕ, υποστηρίζουμε πως το να μιλούμε για θεωρία διαχείρισης αλλαγής και στρατηγικό σχεδιασμό είναι απαραίτητο εργαλείο επιτυχίας για οποιαδήποτε αλλαγή στο σύνολο των διαδικασιών των Ο.Τ.Α.. Το αναλυτικό θεωρητικό μας πλαίσιο αποτελεί μια ώσμωση εμπεδωμένων θεωρητικών εργαλείων, του βασικού υποδείγματος του Στρατηγικού Μάνατζμεντ, της πολιτικής σταδιακών μεταβολών και της πολυπαραγοντικής διαχείρισης της αλλαγής στο Δημόσιο Τομέα. Με αυτό το τριεδρικό πρίσμα εξετάζουμε τις αλλαγές στο Τμήμα Πληροφορικής της Π.Ε. Κορινθίας κυρίως κατά τη χρονική περίοδο 2011 – 2014. Συμπεραίνοντας σύμπτωση θεωρητικού πλαισίου και πράξης, καταλήγουμε στο ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός στρατηγικού πλάνου διαχείρισης αλλαγών για τη Δημόσια Διοίκηση, βασισμένου στη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού και στην πολιτική σταδιακών μεταβολών, με φορά «εκ των κάτω προς τα άνω» (bottom-up), το οποίο προτείνουμε και αναλύουμε. Προσπαθούμε να σχηματοποιήσουμε έναν οδικό χάρτη αλλαγής που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σταδιακά από το τμήμα σε επίπεδο διεύθυνσης, οργανισμού, φορέα και ευρύτερου τομέα.
Change management and ICT in the Hellenic Local Government : A case study analysis from the Regional Unit of Corinthia
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διοίκηση και οργάνωση; ΤΠΕ; Διαχείριση αλλαγής; Στρατηγικό Μάνατζμεντ; ΟΤΑ; Δημόσιος τομέας