Η Προεπαγγελματική Εκπαίδευση στα άτομα με Νοητική Υστέρηση - Νανοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στην παρούσα εργασία μελετάται το θέμα της Προεπαγγελματικής Εκπαίδευσης των ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ενώ ταυτίζεται με την πρακτική άσκηση, που περιλαμβάνει την μελέτη περίπτωσης μαθήτριας με Νοητική Υστέρηση με συμμετοχική παρατήρηση. Για την παρατήρηση αξιοποιήθηκαν τόσο οι πίνακες της άτυπης παιδαγωγικής αξιολόγησης ΛΕΒΔ, του ΠΑΠΕΑ και των γενικών μαθησιακών δυσκολιών όσο και η εμπειρική παρατήρηση. Παράλληλα, λήφθηκε υπόψη και ο μακροπρόθεσμος διδακτικός στόχος που σχετίζεται με τη συνεργασία με τους άλλους. Ο τελευταίος αποτέλεσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση του Στοχευμένου Ατομικού Δομημένου Ενταξιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ), το οποίο βασίστηκε στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της μαθήτριας. Έτσι υλοποιήθηκαν οι διδακτικές παρεμβάσεις διάρκειας τριών μηνών, τα αποτελέσματα των οποίων αξιολογήθηκαν μέσα από κοινωνικές ιστορίες. Κατά την εφαρμογή των πέντε πειραμάτων - κοινωνικών ιστοριών, ζητήθηκε από τη μαθήτρια να επιλύσει αποτελεσματικά την εκάστοτε προβληματική κατάσταση. Επιπρόσθετα, χορηγήθηκαν και ερωτηματολόγια σε 5 εκπαιδευτικούς και 5 γονείς, με σκοπό να αποτυπωθούν οι αντιλήψεις τους αναφορικά με την Προεπαγγελματική Εκπαίδευση για τα άτομα με Νοητική Υστέρηση. Τα δεδομένα που προέκυψαν αναλύθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS 21 και τα αποτελέσματα απεικονίστηκαν σε πίνακες.
Pre-vocational education for persons with mental retardation
La Formazione Pre-professionale delle persone con Disabilità Mentale
Keywords: Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προεπαγγελματική εκπαίδευση; Νοητική υστέρηση; ΣΑΔΕΠΕΑΕ; Δεξιότητες συνεργασίας