Η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Μελέτη περίπτωσης: Ο κλάδος της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. - Φρέρη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων που προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον τους. Στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της εθνικής οικονομίας, οι εξωτερικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την επίδραση των εξωτερικών παραμέτρων στην αποδοτικότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Ο σκοπός της είναι να αναλύσει πώς οι εξωτερικές συνθήκες, όπως το οικονομικό περιβάλλον, οι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, επηρεάζουν την επιχειρηματική απόδοση και στρατηγική στον τομέα του τουρισμού. Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίχθηκε στην ανάλυση δευτερογενών δεδομένων, όπως στατιστικά στοιχεία, εκθέσεις τουριστικών φορέων και ακαδημαϊκές έρευνες. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μελέτη περίπτωσης του ελληνικού τουριστικού κλάδου, εστιάζοντας στις στρατηγικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες. Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την έντονη επιρροή του οικονομικού περιβάλλοντος στην αποδοτικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, των διακυμάνσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία και της αγοραστικής δύναμης των τουριστών. Επίσης, καταδεικνύεται η σημασία της πολιτικής σταθερότητας, των φορολογικών πολιτικών και των κρατικών παρεμβάσεων, οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αναλύεται επίσης η πρόοδος των τεχνολογικών εξελίξεων και της ψηφιοποίησης, που οδηγούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω καινοτόμων λύσεων, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και οι πλατφόρμες κρατήσεων. Επιπλέον, η εργασία εστιάζει στις κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της ζήτησης για βιώσιμο τουρισμό και η ενίσχυση της προσβασιμότητας στον τουρισμό. Τέλος, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, και ειδικότερα η κλιματική αλλαγή, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που διαμορφώνουν τις στρατηγικές των τουριστικών επιχειρήσεων, ενθαρρύνοντάς τες να υιοθετούν "πράσινες" πρακτικές και να ακολουθούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Η εργασία καταλήγει σε προτάσεις στρατηγικών και πολιτικών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου, προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια ανάπτυξη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
The impact of the external environment on business performance: A case study of the Greek tourism industry.
Μ.Δ.Ε. 145
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Αειφόρος ανάπτυξη; Τουρισμός -- Ελλάδα; Τουρισμός -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τουρισμός -- Οικονομικές απόψεις; Εξωτερικοί παράγοντες; Αποδοτικότητα; Ελληνικός τουριστικός κλάδος; Αειφόρος ανάπτυξη; Στρατηγικές προσαρμογής; External factors; Efficiency; Greek tourism sector; Sustainable development; Adaptation strategies