Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού, Μελέτη Περίπτωσης Στον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού - Μπίσιλα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχουν υπηρεσίες, πολλές από αυτές κατά αποκλειστικότητα, προς τους πολίτες. Την τελευταία δεκαετία η κεντρική διοίκηση έχει εκχωρήσει στους δήμους πλήθος νέων αρμοδιοτήτων καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων, πρόσληψης νέου εξειδικευμένου προσωπικού και συνεχούς εκπαίδευσης του υπάρχοντος καθώς επίσης την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας του συνόλου των πόρων που διαθέτει. Hοικονομική κρίση των τελευταίων δέκα ετών και το ασταθές κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, τεχνολογικό περιβάλλον έχουν οδηγήσει στην αναγκαιότητα λειτουργίας ποικίλων δομών παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης των αναγκών των πολιτών. Οι εργαζόμενοι των δήμων καλούνται να υλοποιήσουν προγράμματα και δράσεις έχοντας ως στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης και κριτής του ποιοτικού περιεχομένου που καταναλώνει. Σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί επιτακτική ανάγκη το ανθρώπινο δυναμικό να λαμβάνει συνεχή και συστηματική εκπαίδευση αποκομίζοντας γνώσεις και αναπτύσσοντας δεξιότητες που άπτονται των νέων τεχνολογιών.Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την καταγραφή και ανάλυση των απόψεων των υπαλλήλων του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την μαθησιακή κουλτούρα του δήμου. Αξιοποιείται το θεωρητικό υπόβαθρο και σε συνδυασμό με την ερευνητική διαδικασία θα μελετήσουμε την συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, την ικανοποίηση και την επίδραση της εκπαίδευσης στην υπηρεσία καθώς και στην απόδοση του υπαλλήλου,τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τη μαθησιακή κουλτούρα του δήμου. Χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για την συλλογή των δεδομένων και συμμετείχαν 253 εργαζόμενοι από όλες τις υπηρεσίες του δήμου στο σύνολο των 359 υπαλλήλων.Ολοκληρώνεται η έρευνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και την επίδραση του φύλου, της ηλικίας, της εκπαιδευτικής βαθμίδας και της προϋπηρεσίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στην αντίληψη των εργαζομένων για τη μαθησιακή κουλτούρας του δήμου.
Human Resources Training, Case Study in the Municipality of Agioi Anargyroi Kamatero
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Επαγγελματική επιμόρφωση; Εργαζόμενοι - Εκπαίδευσή των; Διοίκηση και οργάνωση - Συμμετοχή εργαζομένων; Ανθρώπινο κεφάλαιο; Personnel management; Occupational training; Employees - Training of; Management - Employee participation; Human capital; Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού; Δημόσιος οργανισμός; Αντιλαμβανόμενα οφέλη; Κουλτούρα μάθησης; Human resources training; Public organization; Perceived benefits; Learning culture