Η Καθολική γαλλική εκπαίδευση στο ελληνικό κράτος (1830-2007): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και παιδαγωγικά ιδεώδη - Μυρίλλα, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, οι καθολικές ιεραποστολές εξαπλώθηκαν στην Ελλάδα, ιδρύοντας σχολεία σε πόλεις. Αυτή η παρουσία συνέβαλε στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ένα παράδειγμα είναι η Νάξος, όπου οι δυτικοί κάτοικοι ίδρυσαν σχολεία και μοναστήρια, ενώ οι καθολικοί συνέβαλαν στην εκπαίδευση. Τα καθολικά σχολεία, όπως το τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου και άλλα, προώθησαν την γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό στην Ελλάδα, τηρώντας τη νομοθεσία. Το Τάγμα των Μαριανών υποστήριξε τα Λεόντεια σχολεία, ενισχύοντας αξίες όπως η απλότητα και η αλληλεγγύη. Τα Λεόντεια Λύκεια συνεχίζουν να διατηρούν τη γαλλική γλώσσα και κουλτoύρα.
Keywords: Καθολική εκκλησία -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία; Σχολεία, Γαλλικά -- Ελλάδα -- Ιστορία; Εκκλησιαστικά σχολεία -- Ελλάδα -- Ιστορία; Ελλάδα -- Σχέσεις -- Γαλλία; Γαλλία -- Σχέσεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία; Τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου του Σαλεσίου; Τάγμα των Αδερφών Ουρσουλινών; Λαζαριστές; Αδερφές του Ελέους; Τάγμα των Αδερφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως; Δελασάλ; Άγιος Μαρκελίνος Champagnat; Λεόντειο Λύκειο; Καθολικά σχολεία; Order of St. Francis de Sales; Order of Ursuline sisters; Lazarists; Sisters of Mercy; Order of Sisters of St. Joseph of the Apparition; Delasalle; St. Marcellin Champagnat; Leonese Lyceum; Catholic schools