Η πολιτική οικονομία του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα: Μια θετική και δεοντολογική ανάλυση - Μπιδέρη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αναλύσει την πολιτική οικονομία του κράτους πρόνοιας και να αναδείξει όλες εκείνες τις κοινωνικές, οικονομικές, ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτικές πτυχές που είναι συνυφασμένες με την τυπολογία του κράτος πρόνοιας. Η συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής και πολιτικής χροιάς του κράτους πρόνοιας, είναι που καθιστά την ανάλυσή του πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο τρόπος άσκησης της κοινωνικής πολιτικής από το κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και σε συνεχή αλληλεπίδραση με τη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη της αποτελεσματικής ή μη παροχής κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας. Μέσω της χρησιμοποίησης του εργαλείου της θετικής και δεοντολογικής ανάλυσης, αφενός αποσαφηνίζεται πλήρως ο τρόπος δράσης του κράτους πρόνοιας όπως αυτός υφίσταται στην πραγματικότητα και αφετέρου αναδύονται μέσω της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του, όλα τα τρωτά σημεία και οι αδυναμίες του σκιαγραφώντας έτσι το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα ήταν δέον να λειτουργεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας. Σταδιακά, η ανάλυση συγκλίνει στην συνειδητοποίηση της ανάγκης για ριζικό ανασχηματισμό και επαναθεμελίωση του κράτους και των θεσμών του και στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας ικανού να γεφυρώνει τα χάσματα και να αμβλύνει τις ανισότητες που μοιραία οι κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες δημιουργούν, προσφέροντας σε σταθερή βάση ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για το σύνολο των πολιτών.
Μ.Δ.Ε. 228