Παγκοσμιοποίηση, οικονομική κρίση και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις - Καράμπελα, Κανέλα Γ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής, δημιουργώντας στην ανθρωπότητα δυνατότητες και απροσδόκητες προοπτικές, ενώ, ταυτόχρονα, συνεπάγεται αλυσιδωτές αναταραχές και ανακατατάξεις με θετικές αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις. Εντούτοις, από την πλευρά της δημόσιας υγείας υποστηρίζεται ότι η παγκοσμιοποίηση έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των πληθυσμών εξαιτίας της επιδείνωσης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, της ανάδυσης κινδύνων για το φυσικό περιβάλλον και της υπερεκμετάλλευσης των πόρων. Είναι πασιφανές, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια μεγάλης έντασης οικονομική κρίση, η οποία έλαβε διαστάσεις επιδημίας και έχει σημαντικές αλλά όχι εντελώς διευκρινισμένες επιπτώσεις στην υγεία. Παρόλα αυτά, η οικονομική ύφεση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνον ως απειλή αλλά και ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και εξέλιξης των οικονομικών, των κοινωνικών και των υγειονομικών συστημάτων.
Μ.Δ.Ε. 165
Keywords: Παγκοσμιοποίηση -- Οικονομικές απόψεις; Οικονομικές κρίσεις; Παγκοσμιοποίηση; Οικονομική κρίση; Υγεία; Κοινωνικο-Οικονομικές επιπτώσεις