Δεύτερη γενιά μεταναστών και ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με τον ν.4332-2015 - Καλογερόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματική εργασίας είναι η προβληματική ιδιότητας του πολίτη και μετανάστευσης. Ειδικότερο πεδίο εφαρμογής της είναι η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα με αφορμή τον Ν.4332/2015. Βασικό επιχείρημα της εργασίας είναι ότι η ιδιότητα του πολίτη είναι μια διχοτομική κατασκευή που καθορίζει το ποιοι ανήκουν και ποιοι όχι σε μια πολιτική κοινότητα. Ο εν λόγω νόμος ενδεχομένως να σημαίνει μια στροφή στις πολιτικές του ελληνικού κράτους που να ενθαρρύνει περισσότερο την συμπερίληψη παιδιών των μεταναστών στην ελληνική πολιτική κοινότητα. Η έρευνα πεδίου σε ενήλικα παιδιά μεταναστών αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η απόδοση της ιθαγένειας ως προς την κοινωνική τους ένταξη αλλά και τις εγγενείς δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των παιδιών των μεταναστών εξαιτίας της διάκρισης γηγενών και αλλοδαπών για παιδιά που γεννήθηκαν στην ίδια χώρα, τα ιδιαίτερα βιώματα και οι κοινωνικές διακρίσεις που γεννιούνται από αυτή, αλλά και οι αντιλήψεις σχετικά με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία αναλύονται στα ευρήματα της έρευνας πεδίου. Η εργασία ολοκληρώνεται με την διαπίστωση ότι ο Νόμος του 2015 είναι να σημαντικό βήμα το οποίο όμως πρέπει να υποστηριχθεί στην πράξη για να έχει κοινωνικό αντίκρυσμα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012170-012171 cd
Keywords: Ιθαγένεια -- Ελλάδα; Μετανάστες -- Ελλάδα; Μετανάστες -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Ελλάδα